Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a békeértekezlet a szíriai válság rendezéséről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 23. 10:44

A svájci Montreux-ben január 22-én, szerdán megkezdődött a szíriai válság rendezését célzó békekonferencia.

Az értekezlet keretében a három éve tartó, eddig már több mint 130 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban szemben álló felek – a damaszkuszi kormány, valamint különböző ellenzéki csoportok – megpróbálnak kiutat találni a válságból. A tanácskozást megnyitó Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár „a remény napjának" nevezte a konferencia napját, és felhívta a szíriai tárgyalóküldöttségek figyelmét arra, hogy az értekezlet „hatalmas lehetőséget" jelent.

John Kerry amerikai külügyminiszter még az értekezlet megnyitása előtt hangsúlyozta, hogy a tárgyalásokon nem csak humanitárius kérdésekről és korlátozott fegyverszüneti megállapodásokról, hanem egy átfogó békemegállapodásról is szó lesz. A tanácskozás ugyan a Genf-2 elnevezést viseli, de nem Genfben, hanem a Genfi-tó túlsó végén fekvő Montreux-ben rendezik.

Ez az első alkalom, hogy a szíriai kormány és az ellenzék képviselői találkoznak egymással. Az ellenzéknek mindazonáltal csak egy része vesz részt a tanácskozáson. Az ellenzéki delegáció késve érkezett Montreux-be, így Ban Ki Mun beszéde alatt még nem voltak jelen.

Az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország diplomatái hónapok megfeszített munkájával igyekeztek meggyőzni a feleket, hogy jöjjenek el Svájcba tárgyalni.

„Tudjuk, hogy rendkívül nehéz volt az út, ami elhozott idáig. Értékes időt és sok-sok emberéletet veszítettünk. Hadd mondjam ki őszintén: az Önök és mindannyiunk előtt álló kihívás hatalmas. De jelenlétük növeli a reményt" – mondta az ENSZ főtitkára.

Megfigyelők szerint nagyon nehéz megjósolni, lesz-e előrelépés a tárgyalásokon, mert a két jelentősebb szíriai politikai erő egymást kizáró célokat tűzött ki: Damaszkusz kizárja Bassár el-Aszad elnök távozását a hatalomból, míg az ellenzéki politikai erők nagy részét tömörítő Szíriai Nemzeti Koalíció szerint Aszadnak nem lehet szerepe az átmeneti kormány megalakításában.

A konferenciának helyet adó épület előtt a szíriai kormány több tucat támogatója tüntetett. A tüntetők különböző európai országokból utaztak Montreux-be, s Aszadot éltető jelszavakat skandáltak.