Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a NATO hadgyakorlata a Fekete-tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 12. 14:52

Hét tagállama részvételével hadgyakorlatot kezdett a NATO március 10-én a Fekete-tengeren. A tervezettnél egy nappal később indult manőverekben részt vevő gyorsreagálású erő az amerikai Vicksburg rakétacirkálóból, és hat másik ország – a Fekete-tenger partján fekvő Bulgária, Románia, Törökország, valamint Kanada, Németország és Olaszország – hadihajóiból áll.

A bolgár haditengerészet szóvivőjének közlése szerint a hajóraj a légitámadások és tengeralattjárók elleni védekezést gyakorolja és kisebb hajótámadásokat szimulál.

Az Észak-atlanti Szövetség már egy sor hadgyakorlatot tartott Kelet-Európában a szövetségesek megnyugtatására azóta, hogy Moszkva megszállta a Fekete-tenger és az Azovi-tenger között elhelyezkedő Krím félszigetet.

Múlt héten az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői nagyszabású katonai gyakorlatokat kezdtek Dél-Oroszországban és az orosz határvidék egyéb területein, egyebek között a Krím félszigeten.

Oroszország és a Nyugat között a hidegháború óta nem volt olyan feszült a viszony, mint most. Ukrajna és a Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy katonáival és fegyvereivel szeparatista támadást irányít Kelet-Ukrajnában. Moszkva tagadja ezeket a vádakat.