Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdték az osztrák békefenntartók kivonását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 13. 8:48

Ausztria megkezdte békefenntartói kivonását a Golán-fennsíkról: az első húszfős egység június 12-én áthaladt az el-Kuneitra városnál lévő ellenőrző ponton, és belépett az izraeli megszállás alatt lévő területre. A katonák dzsipeken érkeztek, amelyeket páncélos járművek kísértek, előbb a szíriai ellenőrző ponton, majd az izraelin haladtak át.

Bécs június 6-án jelentette be, hogy a szíriai biztonsági helyzet romlása miatt kivonja a Golán-fennsíkon működő ENSZ békefenntartó erőben szolgálatot teljesítő 378 katonáját.

Az ENSZ-erők 1974 óta vannak a Golán-fennsíkon. Feladatuk, hogy ellenőrizzék az 1973-as közel-keleti háborút követően megkötött tűzszünetet. A misszióban 341 Fülöp-szigeteki, 193 indiai katona is szolgál. Horvátország idén márciusban vonta ki békefenntartóit, mert attól tartott, hogy a térségbeli erőszak célpontjává válhatnak.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a héten azt mondta: az osztrák katonák kivonása azt mutatja, hogy biztonsági téren Izrael csak magára számíthat.

A Golán-fennsíkon szolgálatot teljesítő osztrák békefenntartók kivonásának lelassítására kéri az ENSZ Ausztriát – mondta a világszervezet főtitkárhelyettese a Die Presse című lapnak. Hervé Ladsous szerint legkorábban hat-nyolc héten belül tudnak új kontingenst küldeni a kivonás alatt álló osztrák békefenntartók helyett. Több időt kérünk – fogalmazott a diplomata.

A bécsi kormány csütörtökön jelentette be, hogy három-négy héten belül kivonja mind a 380 békefenntartóját az Izrael és Szíria közötti demilitarizált övezetből, mert a szíriai polgárháború miatt az övezetben az osztrák katonák “ellenőrizhetetlen és közvetlen fenyegetettsége elfogadhatatlan mértékben fokozódott". Az első osztrák katonák csütörtökön indultak haza.