Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnokát Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 1. 14:02

Megölték a befolyásos iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnokát Szíriában – közölte az iráni média, miközben Teherán tagadja, hogy katonái erősítenék a Bassár el-Aszad szíriai elnök mellett harcoló alakulatokat.

Az iráni kormányzathoz közel álló források a héten beszámoltak arról, hogy Abdullah Eszkandari egy síita szent hely védelme közben életét vesztette, ezt ugyanakkor sem a Forradalmi Gárda, sem az iráni külügyminisztérium nem erősítette meg. Halálának körülményeiről és a szíriai polgárháborúban játszott szerepéről semmit nem tudni.

A Farsz iráni hírügynökség arról adott hírt május 31-én szombaton, hogy a parancsnokot vasárnap helyezik örök nyugalomra a Teherántól délre található Siraz városában.

Eszkandari a Forradalmi Gárda szárazföldi erőinek egyik parancsnoka volt, és emellett egy jótékonysági alapítványt vezetett, amely a veteránokat és a harcban elesett katonák családjait segítette.

Teherán hadianyagokkal, katonai tanácsadókkal és információkkal segíti Damaszkuszt azóta, hogy 2011 márciusában elkezdődött az Aszad elnök elleni, véres polgárháborúba torkolló felkelés. Azt azonban tagadja Irán, hogy csapatokat küldött volna Szíriába, visszautasítva a szíriai felkelők erről szóló vádjait.

Iránban a fegyveres erők szerves része az 1979-es forradalom után létrehozott Forradalmi Gárda. A 120 ezer tagú elitalakulat szakértők szerint erősebb és jobban felszerelt, mint a reguláris hadsereg.

A szíriai polgárháborúban egyes összesítések szerint eddig mintegy 160 ezren haltak meg, és a lakosság csaknem fele kénytelen volt elhagyni otthonát.