Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megsemmisítő csapást mértek az Iszlám Államra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 11. 13:36

Az Iszlám Állam terrorszervezet 168 olajszállító tartálykocsiját semmisítette meg az Egyesült Államok légiereje a szélsőséges dzsihadistáktól márciusban visszafoglalt Palmüra közelében – közölte december 9-én, pénteken az amerikai haderő közel-keleti műveletekért felelős úgynevezett Középső Parancsnoksága (Centcom).

A parancsnokság közlése szerint a csütörtökön végrehajtott akció a maga nemében az eddigi legnagyobb szabású légicsapás-sorozat volt. Az olajszállítók megsemmisítésével mintegy 2 millió dollártól (597 millió forint) esett el az IÁ, amelynek olajipari infrastruktúráját módszeresen támadja az amerikai légierő.

A Centcom szerint a terrorszervezet fő bevételi forrását jelentő olajszállítmányok támadásával gyengítik az IÁ képességét az iraki és szíriai harcok folytatására, valamint a terrortámadások végrehajtására.

Az amerikai akcióra Palmüra város közelében került sor, amelyet márciusban foglaltak vissza az óváros műemlékeinek nagy részét elpusztító terroristáktól a szíriai és orosz fegyveres erők. Azóta azonban a két hadsereg figyelme az észak-szíriai Aleppó város bevételére összpontosul.

Az IÁ feltehetően ezt kihasználva indított támadást a kormányerők állásai ellen Palmüra környékén.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet szerint 49 kormánykatona halt meg a szélsőséges dzsihadisták csütörtök este óta zajló támadásaiban.

Az Iszlám Állam szócsöve, az Aamák hírügynökség Palmürától nyugatra lévő állásaikat elhagyó szíriai katonákat bemutató felvételt tett közzé.
Az OSDH szerint heves harcok dúlnak a térségben, az iszlamistáknak pedig sikerült elfoglalniuk a Palmüra északnyugati részein található földgáz- és olajlelőhelyek egy részét. Az előrenyomuló szélsőséges fegyvereseket szíriai harci repülők támadták – tette hozzá a szervezet.