Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújul az első világháborús hadifogoly-temető

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 11. 12:05

Első világháborús hadifogoly-temető újul meg Dunaszerdahelyen a Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó szervezésében. 1914-ben négyezer hadifogoly állomásozott itt, de volt olyan év is, amikor az ötezres lakosú városban tízezernél is több fogságba esett katona tartózkodott. A munkálatokkal folyamatosan haladnak, s ennek köszönhetően 2014 elején háromszor is szerveztek temetőtisztítást.

Dunaszerdahelyen 1914 szeptembere és 1918 novembere között, az egykori Tábor utcától benyúló, illetve a vasút felé elterülő széles földterületen császári és királyi hadifogolytábor működött, főképp orosz foglyokkal. Volt olyan esztendő ez időben, amikor a táborban mintegy harmincezer hadifogoly is élt, összezsúfolva. A foglyok megjelenésével szinte egy időben már észlelték is a táborban az első koleramegbetegedést, szerencsére a szigorú intézkedések nyomán a táborból nem indulhatott ki járvány, s nem tizedelte meg Dunaszerdahely lakosságát.

1595976932

A járvány megjelenésekor, szeptember 22-én Sándor János belügyminiszter is szemrevételezte a tábort, s benne a kórházat és a kolerabarakkokat is.
Minden intézkedés ellenére kolerában és vérhasban rövid időn belül több száz fogoly vesztette életét. A halottak számára Sikabonyban, a régi temető mellett új katonai temetőt nyitottak: maguk a foglyok emelték az ott található görögkeleti kis ortodox kápolnát. A temető bejárata a mai Nagyabonyi út felől volt, egy nagy fakapun keresztül lehetett bemenni. A sírok között kis utacska vezetett a kápolna és a tőle jobbra eső halottasház felé, ahol az elhunytakat felravatalozták. A nyitott kápolnába hat lépcsőn lehetett felmenni, benne szépen színezett ortodox szentkép látszott a Megváltóról, amely előtt  – az egyébként mélyen vallásos orosz – katonák imádkoztak.

A tábor története során számos járvány vonult végig lakóin: az említett kolera és vérhas mellett más ragályos betegségek, többek között a tífusz is megjelent, de az 1917–18-tól jellemző éhezés is nagy csapást jelentett. 1914 és 1918 között a sikabonyi orosz katonai temetőbe a levéltári adatok szerint mintegy ezerkilencszáz elhunyt hadifoglyot temettek el.
Az 1918. novemberi dunaszerdahelyi fegyverletétel után a tábort a lakosság kifosztotta, s az addig karban tartott temető gazdátlanná vált. Előbb a helyiek, majd a cserkészek gondozták azt, illetve a város hatáskörébe került annak rendben tartása.

1595976932

2010-ben projektet terjesztettek elő a temető felújításáról,melynek során mára sikerült kiirtani a sírokat megrongáló ecetfákat, a betonból készült sírkertek helyreállítása folyamatosan zajlik, az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából pedig a honvédség a várossal közösen és civil kezdeményezéssel karöltve fejezné be a hadifogoly-temető helyreállítását.