Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menekülnek az iszlamisták a franciáktól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 22. 13:00

A Maliba vezényelt francia reguláris erők nyomulnak előre észak felé, és hadállásokat foglaltak el Niono és Sévaré városokban – közölte január 20-án, vasárnap a hadművelet szóvivője. Az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott egy videofelvétel, amely azután készült Diabali városban, hogy az iszlamista fegyveresek kivonultak onnan.

„A Serval hadműveletben részt vevő erő, a 21. tengerészgyalogos ezred bevetése folyamatban van, katonái elérték Niono és Sévaré városokat, és haladnak tovább észak felé" – mondta a Bamakóban tartózkodó Emmanuel Dosseur alezredes az AFP francia hírügynökségnek.

Niono a fővárostól 350 kilométerrel északkeletre, Diabalitól 60 kilométerrel délre fekszik. A mali hadsereg közlése szerint az iszlamisták hétfőn foglalták el, és csütörtökön vonultak ki onnan a francia légierő heves bombázásai hatására.

Sévaré 630 kilométerre helyezkedik el Bamakótól északkeletre, és van repülőtere. Stratégiai helyzete miatt alkalmas északi irányú hadműveletek indítására.

A francia reguláris erők első kontingense – amely a különleges alakulatok után néhány nappal érkezett Bamakóba – a fővárosból keddre virradó éjjel utazott tovább 265 kilométerrel északnyugatra, a Niger folyó partján fekvő Markalába, hogy ott ellenőrzése alá vonjon egy fontos hidat.

Közben folytatódik a francia harci és személyszállító helikopterek bevetésre való felkészítése. Néhány napon belül, amikor számuk eléri a húszat, teljes lesz a francia kontingens tervezett légi kapacitása – tette hozzá a szóvivő. A helikoptereket a bamakói repülőtérre Antonov típusú óriás szállítógépek hozták, amelyeket Oroszországtól bérelt erre a célra Franciaország.

Az AP birtokába jutott videón kiégett járművek és szanaszét heverő lövedékhüvelyek láthatók Diabali utcáin az iszlamisták kivonulása és a mali hadsereg bevonulása után. A kormányerők szombaton jelentették be, hogy már ellenőrzésük alatt tartják a 35 ezer lakosú várost, amely a francia offenzíva jelentős állomása.

A felvételen – amelyet egy diabali lakos készített szombaton – megszólal egy másik helybeli, és azt mondja: az emberek megnyugodtak.

Látható még a mali hadsereg megrongálódott és az út szélén ott hagyott több páncélozott járműve is. A lakosok ezenkívül beszámolnak az iszlámisták kivonulásáról. Miután a francia légierő megsemmisítette járműveiket, gyalog menekültek. Egy helyi hírszerzési tisztségviselő elmond egy esetet, amelyben fegyveresek meg akartak állítani egy autót, hogy elkobozzák, de a vezető nem állt meg, ezért agyonlőtték.

Diabalit és környékét a hadsereg körbezárta, újságírók egyelőre nem mehetnek a területre.