Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menesztették az orosz védelmi minisztert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 7. 8:31

Az orosz államfő november 6-án, kedden leváltotta Anatolij Szergyukov védelmi minisztert a tárcája által felügyelt cégnél kirobbant több millió eurós sikkasztási botrány miatt.

„Tekintettel a védelmi minisztérium körül kialakult helyzetre, és az összes kérdés objektív vizsgálatához szükséges feltételek megteremtése érdekében úgy döntöttem, hogy felmentem posztjáról Szergyukov védelmi minisztert" – jelentette be Vlagyimir Putyin, aki Szergej Sojgut, a moszkvai terület kormányzóját nevezte ki a védelmi tárca élére.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tájékoztatása szerint a kormányzót Dmitrij Medvegyev kormányfő ajánlotta a védelmi miniszteri posztra.

Szergej Sojgu, akit idén májusban szintén Putyin nevezett ki a moszkvai terület élére, nyolc éven át vezette az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumát, legutóbb 2008-2012 között, Vlagyimir Putyin kormányában.

Az új orosz védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy váratlanul érte a kinevezés.

Az orosz szövetségi nyomozóhivatal október 25-én kezdett házkutatást a védelmi minisztérium ingatlankezelő hivatala, az Oboronszervisz moszkvai irodáiban. A hatóság egyszerre öt büntető eljárást indított az Oboronszervisz által kezelt ingatlanokkal, földterületekkel kapcsolatos visszaélések miatt.

A csalás elkövetői az eddigi adatok szerint nyolc ingatlan törvénytelen eladásával több mint hárommilliárd rubel (körülbelül 21 milliárd forint) kárt okoztak a védelmi minisztériumnak.

Az ügyben a múlt csütörtökön három személy őrizetbe vételét rendelte el a bíróság.

A Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője korábban azt közölte, hogy Anatolij Szergyukovot is meg akarják hallgatni.

Az Oboronszerviszhez kilenc katonai vállalat tartozik. 2011-ig Anatolij Szergyukov, a most leváltott védelmi miniszter állt a cég igazgatótanácsa élén. Szergyukov 2007-től irányította a védelmi tárcát.