Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletek és felrobbantott olajvezeték Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 14. 15:46

Merényletekben tizenhárman vesztették életüket augusztus 13-án, kedden Irakban – közölték hivatalos források. A nap folyamán támadás érte az Irakot Törökországgal összekötő kulcsfontosságú csővezetéket is.

A legtöbb halálos áldozattal járó merényletet a fővárostól, Bagdadtól húsz kilométerre délre található Madain város egyik síita mecseténél követték el. Az imádság végéhez időzítették a detonációt, amelynek következtében öt ember meghalt, tizenhárom megsebesült.

Korábban, a délelőtt folyamán három rendőr vesztette életét, miközben megpróbáltak hatástalanítani egy autóba rejtett pokolgépet az országi északi részében fekvő Kirkuk városában.

Autóba rejtett pokolgép robbant reggel Szaladin tartományban, a merényletben a Sahwa nevű félkatonai csoport két tagja vesztette életét – közölte egy rendőrségi tisztségviselő a Hszinhua kínai állami hírügynökséggel. Másodpercekkel később újabb robbanás rázta meg a települést, ezúttal egy útszéli pokolgép robbant, a robbantás újabb emberéletet követelt.

Ninive tartományban további két ember halt meg tűzharcban.

Ezzel egy időben megtámadták az északi Kirkuk olajmezőkről kiinduló fő kőolajvezetéket. A North Oil Company egy magas rangú tisztségviselője szerint a támadás célja az ország kőolajexportjának akadályozása volt. A vezeték Törökországgal köti össze Irakot. A robbantást Albu Jahash település közelében, az északi Ninive tartományban követték el. A sérülések kijavítása megközelítőleg három napot vesz igénybe.

A 970 kilométer hosszúságú Kirkuk-Ceyhan kőolajvezeték ellen Szaddám Huszein iraki vezető bukása óta több mint harminc szabotázsakciót hajtottak végre – jelezték iraki olajipari illetékesek. Irak a közel-keleti térség második legnagyobb olajtermelője, az olajexportból származó jövedelmek jelentik az ország bevételeinek kilencven százalékát.

Az utóbbi évek legvéresebb erőszakhulláma pusztít Irakban, az év eleje óta csaknem 4 ezer, júliusban több mint ezer embert öltek meg az iraki ENSZ-misszió jelentése szerint. Félő, hogy az ország újra visszacsúszik a polgárháborúba, ami 2006 és 2007 érte el csúcspontját, a halálos áldozatok száma ekkoriban meghaladta a háromezret havonta.