Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletekre készülő al-Kaida-sejtet számoltak fel az emírségekben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 19. 16:58

Az Egyesült Arab Emírségek hatóságai bejelentették április 18-án csütörtökön, hogy felszámoltak egy héttagú al-Kaida-sejtet, amely merényletekre készült az országban.

A sejt tagjai különböző arab országok állampolgárai. Tagokat toboroztak, pénzt gyűjtöttek és logisztikai segítséget nyújtottak a nemzetközi terroristahálózatnak. Tevékenységüket ki akarták terjeszteni több környező országra – jelentette a WAM állami hírügynökség.

A kőolajkincsben gazdag, 85 százalékban külföldiek – más arab országbeliek, ázsiaiak, nyugatiak – lakta Egyesült Arab Emírségek a nyugati hatalmak szövetségese a terrorizmus elleni küzdelemben. Eddig egyetlenegy terrortámadást sem követtek el a területén, de a hét emírségből egy-kettőben az utóbbi években érezni lehetett az iszlamista eszmék terjedését.

Az emírségek és más perzsa-öbölbeli arab országok hatóságai egyre gyakrabban mondják, hogy az „arab tavasz" hatására szélsőségesek szervezkednek a Nyugat által támogatott helyi kormányok ellen. Az emírségekben folyik egy per, amelyben 94 embert vádolnak azzal, hogy kapcsolatban álltak a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezettel, és államellenes összeesküvést szőttek. A vádlottakat tavaly március és december között vették őrizetbe.

Az emírségek hatóságai decemberben bejelentették, hogy letartóztatták egy „deviáns" csoport tagjait, emírségekbeli és szaúd-arábiai állampolgárokat, akik erőszakos támadásokra készültek e két országban és máshol is. Az emírségek hatóságai gyakran használják a deviáns jelzőt az al-Kaida tagjaira.

Egyelőre nem tudni, hogy a decemberi letartóztatásoknak van-e közük a mostaniakhoz. Térségbeli diplomaták szerint a decemberi sorozatnak jórészt az iszlamisták jemeni tevékenységéhez van köze.

Szaúd-Arábiában mindazonáltal több ezer terroristagyanús embert vettek őrizetbe az utóbbi 7-10 évben, miután terroristák 2003 és 2006 között több gyilkos támadást is elkövettek az országban olyan lakóparkok ellen, amelyekben külföldi munkavállalók élnek, illetve kormányzati hivatalok ellen. Ezekben a támadásokban több tucatnyian haltak meg összesen.