Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletsorozat Bagdadban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 14. 8:18

Legalább huszonnyolc ember életét vesztette május 13-án, kedden Bagdadban robbantásos merényletek sorozatában.

A hatóságok szerint összesen tíz helyen robbant autóba rejtett pokolgép az iraki főváros különböző, javarészt síiták lakta negyedeiben néhány órán belül. A merényletek többségét a reggeli csúcsforgalomban, zsúfolt közterületeken követték el.

A nap folyamán az iraki társadalom többségét adó síiták Ali kalifa születésnapját ünnepelték, aki Mohamed próféta egyik unokatestvére és veje, valamint a síita iszlám egyik legfontosabb személye és mártírja volt.

Kirkuk városában is történt terrorcselekmény kedden, ott egy öngyilkos merénylő saját maga mellett egy katonát küldött a halálba egy ellenőrzőpontnál. A támadást követő tűzpárbajban további három terrorista vesztette életét.

Az ENSZ adatai szerint tavaly legalább 8 ezer 868 ember vesztette életét Irakban, ami a legmagasabb szám volt 2007-2008 óta, amikor az ország a polgárháború szélére sodródott a síiták és a szunniták közti ellentétek miatt.

A vérontás idén sem mérséklődött, 2014-ben már eddig több mint 3300 halottat követelt a javarészt vallási indíttatású erőszak.

Egyesek Núri al-Máliki kormányfőt okolják az erőszak elszabadulásáért, aki bírálói szerint kirekesztő módon bánik a szunnitákkal. Ugyanakkor egyes várakozások szerint az április 30-án lezajlott parlamenti választásokat követően több kisebb síita párt új kormánykoalíciót alakíthat, Máliki személyének mellőzésével. A voksolás eredményét május 25-én fogják bejelenteni.