Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mintegy ötezer katona vonult fel a Champs-Elysées-n

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 15. 10:28

A sikeres francia katonai beavatkozást követően a NATO-erők keretében Maliban szolgálatot teljesítő afrikai békefenntartó katonák és az Európai Unióhoz két hete csatlakozott Horvátország volt a díszvendége július 14-én, vasárnap a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett hagyományos párizsi díszszemlének.

A ragyogó napsütésben, „a múltjára büszke, avantgarde hadsereg" tematikára megtartott látványos katonai bemutatót – amelyen mintegy 5 ezer katona vonult fel a Champs-Elysées-n – Francois Hollande államfő a Köztársasági Gárda lovasainak a kíséretében nyitotta meg.
A légiós, szárazföldi és lovas alakulatokat a haditechnikai eszközök követték. A katonai parádé látványos légi bemutatóval zárult, amelyet a dísztribünön követett figyelemmel többek között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Dioncounda Traoré, Mali ideiglenes elnöke és 13 afrikai ország védelmi minisztere, valamint Ivo Josipovic horvát elnök.

1595957124

A díszszemlén hatvan mali katona is felvonult, akiket az afrikai országban július 1. óta szolgálatot teljesítő, afrikai országok katonáiból álló, új ENSZ békefenntartó misszió (MINUSMA) egyik egysége követett. A kontingenst a szélsőséges iszlamista erők visszaszorítására indított katonai beavatkozásban főszerepet játszó francia egységek követték.

Maliban jelenleg még 3200 francia katona teljesít szolgálatot, az elnökválasztás nyugodt körülményeinek biztosítására, amelynek első fordulója július 28-án esedékes.

A mali és afrikai vendégek után vonult fel a horvát hadsereg egyik egysége. A meghívással Franciaország az Európai Unióhoz két hete csatlakozott Horvátország előtt tisztelgett.

A díszszemlét követően Francois Hollande államfő félórás élő televíziós interjú keretében válaszolt az országos televízióknak a legfőbb közéleti és gazdasági problémákat érintő kérdéseire, valamint értékelte elnökségének első 14 hónapját.

Címkékhaditechnika