Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mintegy százötvenen haltak meg a tűzszünet első napján Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 29. 8:41

Legalább 146-an meghaltak október 26-án, pénteken Szíriában annak ellenére, hogy a muzulmán áldozati ünnep idejére tűzszünetet léptettek életbe a szemben álló felek – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) elnevezésű szervezet.

Az OSDH a felkelőktől és egészségügyi forrásokból kapott értesülései alapján arról számolt be, hogy 53 civil, 50 felkelő és 43 kormánykatona halt meg pénteken, a tűzszünet első napján Szíriában.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja a muzulmán áldozati ünnep, az íd al-adha ünnep idejére tűzszünetet kezdeményezett, amit a felek elfogadtak. A fegyvernyugvás péntek reggel lépett életbe, és négy napig, hétfőig tart.

A szíriai hadsereg ugyanakkor bejelentette: a fegyveres támadásokra ellentámadásokkal válaszol. A főparancsnokság péntek este azt is közölte, hogy Bassár el-Aszad elnök rendszerének erői folytatják harcukat a felkelők ellen.

Szombaton, a tűzszünet második napján négy civil halt meg a hadsereg által támadott régiókban – jelentette az OSDH. Egy férfival mesterlövész végzett, míg az ország déli részén fekvő Deraa tartományban egy gyereket a rendszerhez hű erők öltek meg.

Aleppó régióban harci repülőgépek – a tűzszünet kezdete óta először – repültek át számos település felett, míg a tüzérség Maaret al-Artik települést lőtte. Aleppó városát rakétákkal támadták, Szajjid Ali negyedben pedig szórványos lövöldözés volt.

Damaszkusz tartományban a tüzérség támadásában két civil meghalt. A hadsereg lőtte a felkelők ellenőrzése alatt álló, a fővárostól 13 kilométerre északkeletre fekvő Dumát, illetve több közeli települést.

Címkéktüzér