Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva aggódik a két Korea közötti feszültség növekedése miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 1. 13:42

Oroszország március 31-én, hétfőn aggasztónak minősítette a két Korea közötti feszültség ismételt növekedését, ugyanakkor hozzátette, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok évente tartott hadgyakorlatai súlyosbítják a helyzetet.

Az orosz külügyminisztérium közleményben számolt be arról, hogy Moszkva különösen nyugtalanítónak találja Észak-Korea nyilatkozatát arról, miszerint Phenjan újabb nukleáris kísérletet fontolgat.

„Lehetetlen nem észrevenni, hogy a térség konfliktusának rendszeres elmélyülése egybeesik az Egyesült Államok és Dél-Korea évente megtartott nagyszabású hadgyakorlataival" – olvasható a közleményben, amelyben az orosz diplomácia egyúttal arra kéri az érintett feleket, hogy „nagyobb visszafogottságról" tegyenek tanúbizonyságot.

Hétfőn Phenjan lőgyakorlatot kezdett az ország nyugati partvidékén, Szöul pedig tüzérséggel válaszolt azokra a lövésekre, amelyek a két ország határát megsértve, a Sárga-tenger vízébe csapódtak. Egy nappal korábban Észak-Korea bejelentette, hogy újabb nukleáris kísérletek végrehajtását tervezi válaszul arra, hogy a múlt héten az ENSZ nyilatkozatban ítélte el az észak-koreai kormányzat legutóbbi, ballisztikus rakétákkal végrehajtott kísérleteit.

„Veszélyesek és provokatívak Észak-Koreának az utóbbi időben tett lépései, beleértve a tüzérségi lőgyakorlatot, és azok tovább súlyosbítják a feszültséget a térségben" – jelentette ki hétfőn Jonathan Lalley, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.