Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva egyelőre nem köt bizalomerősítő megállapodást a NATO-val

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 5. 8:40

Moszkva egyelőre nem köt bizalomerősítő megállapodást a NATO-val – közölte a NATO-Oroszország Tanács brüsszeli ülésével kapcsolatos értesüléseit december 4-én, kedden a Kommerszant című orosz napilap.

A tekintélyes politikai-gazdasági napilap úgy tudja, hogy a tanácskozáson – amelyen Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli az orosz kormányt – semmilyen kulcsfontosságú megállapodásra nem lehet számítani, mivel nem sikerült előkészíteni a NATO és Oroszország közötti, úgynevezett közös bizalomerősítő térségről szóló egyezményt

. A kezdeményezés Németországtól indult ki, Lengyelország is támogatta, viszont nem kapta meg az összes NATO-tagállam hozzájárulását.

Brüsszelben ezzel a megállapodással szeretnék kimozdítani a 28 NATO-tagállam és Moszkva viszonyát abból a zsákutcából, amelybe az az európai rakétavédelmi pajzs körüli ellentétek miatt jutott.

Az orosz lap tudomása szerint a bizalomerősítő intézkedések sorába tartozna a közös NATO-orosz hadgyakorlatok számának növelése valamint a katonai tervezésre, illetve a védelmi szektor reformjára vonatkozó információcsere intenzívebbé tétele.

Ehelyett várhatóan a 2013-ra tervezett közös rendezvényekről szóló megállapodást írják alá Brüsszelben, valamint a NATO irányítása alatt álló afganisztáni nemzetközi haderő (ISAF) és Oroszország további együttműködését vitatják meg a külügyminiszterek.

A Kommerszant tudomása szerint a NATO nehezményezi, hogy még mindig nem kezdődött meg Uljanovszkban az afganisztáni nemzetközi haderő teherszállítmányainak tranzitja. A Moszkvától délkeletre lévő, Volga-parti nagyváros nemzetközi repülőterén kialakított átrakodó bázisról a Volga-Dnyepr légitársaság szállítaná a nem katonai célú teherárut, de mint Brüsszelben kifogásolják, a társaság túl sokat kér a szolgáltatásért.

Erről is szó lesz Szergej Lavrov brüsszeli tárgyalásain, ahol az orosz külügyminiszter külön megbeszélést folytat Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkárral.