Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva és Peking is nyitott az együttműködésre Obamával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 7. 11:06

A legfrissebb részeredmények szerint a hivatalban lévő elnök, Barack Obama 303 elektori voksot gyűjtött be a november 6-ai amerikai elnökválasztáson, míg republikánus párti ellenfele, Mitt Romney 206-ot szerzett. Obama a szavazatok 50,1 százalékára, míg Romney 48,4 százalékára tett szert.

A hivatalban lévő elnök biztosan legyőzte republikánus ellenfelét, jóllehet az egyik kulcsfontosságú csatatérállamban, Floridában még helyi idő szerint szerda hajnalban – órákkal az után, hogy Mitt Romney beismerte választási vereségét – sem lehetett tudni, hogy ki szerezte meg a szavazatok többségét. „Céltudatosabban és ihletettebben térek vissza a Fehér Házba" – jelentette ki szerdán Chicagóban több ezer támogatója előtt mondott beszédében Obama. Az elnököt, feleségét, Michelle Obamát és két lányukat, Sashát és Maliát mennydörgő tapssal üdvözölték a jelenlévők. Huszonöt perces gyújtó hangú beszédében az újraválasztott amerikai elnök hangsúlyozta: az amerikai nép összekapja magát, és győzedelmeskedik a nehéz gazdasági időkben. A java még hátravan – tette hozzá. Barack Obama közölte: együtt akar működni mind a Demokrata, mind a Republikánus párt vezetőivel a deficit csökkentésében, az adótörvények és a bevándorlási reformok kidolgozásában. Kijelentette: dolgozni fog azon is, hogy megszabadítsa Amerikát a kőolajfüggőségtől.

1595944227

Kína jobban örül Obamának, mint Romneynak

Barack Obamának politikai tőkét kell majd fektetnie az Egyesült Államok és Kína kapcsolatának stabilizálásába, még akkor is, ha ezt a viszonyt a jövőben egyre inkább a verseny jellemzi majd – vélik a China Dailynek nyilatkozó szakértők a kínai lap szerdai online kiadásában.
Az amerikai kiadással is rendelkező lap Obama eddigi Kína-politikájáról inkább méltató hangvétellel ír, és azt a reményt fogalmazza meg, hogy az átfogó együttműködésre törekvés marad jellemző a kétoldalú kapcsolatokra. Az újraválasztott elnök környezetéből megszólaltatott egyik szakértő szerint Obamának nincs oka változtatni a Kína irányában folytatott kül- és gazdaságpolitikán, mert ez fontos mindkét országnak, illetve a térségbeli stabilitás szempontjából is.

A Brookings Intézet Kína-központjának igazgatója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Obama bonyolultabb geopolitikai kihívásokkal találja majd szembe magát. Ha ezzel nem foglalkozik megfelelően, akkor állandósulhat egyfajta ellenséges viszony, amit egyik fél sem szeretne – vélekedett Jonathan Pollack igazgató. Szerinte sok függ majd attól is, hogy ki váltja fel – a Kínában igen népszerűtlen – Hillary Clinton külügyminisztert, illetve a kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelő Kurt Cambellt. Kínában viszonylag nagy figyelemmel kísérték az amerikai elnökválasztást, az egyes televíziós elnökjelölti vitákat. A felmérésekből arra lehetett következtetni, hogy a kínaiak többsége Barack Obamával rokonszenvezik. A pekingi politikai vezetést zavarta, hogy Mitt Romney szenátor kampánya során gyakran bírálta Kínát. Pekingben megfigyelők szerint most elégedetten nyugtázzák, hogy Kína-ellenességgel nem lehet elnökválasztást nyerni az Egyesült Államokban.

Moszkva együttműködik

Moszkva olyan messzire hajlandó elmenni az együttműködésben az amerikai kormányzattal, amennyire csak Washington arra készen áll – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Moszkovszkije Novosztyi című fővárosi lapnak szerdán adott interjúban. Természetesen folytatjuk a munkát ezzel az adminisztrációval. Készen állunk egyenlő, kölcsönösen előnyök, tisztelet alapján (…) olyan messzire menni, amennyire csak arra készen áll az amerikai adminisztráció – idézte a lap az orosz diplomácia vezetőjének nyilatkozatát.
Szergej Lavrov megjegyezte, hogy a választásokat követően megújul az amerikai kormányzat, és szerinte személycsere lesz a külügyminiszteri poszton is.

Az orosz külügyminiszter kifejtette, hogy Moszkva és Washington viszonya nem korlátozódik a robbanófejek közös megszámlálására, bár – mint mondta – Oroszország teljes mértékben elégedett a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló egyezmény (Start III.) végrehajtásával. Barack Obama és Dmitrij Medvegyev 2010. április 8-án Prágában írta alá a Start III. szerződést.

Az interjúban Szergej Lavrov hosszú idő után először nyilatkozott úgy Moszkva és Washington viszonyáról, hogy nem a problémákat helyezte előtérbe. Az orosz diplomácia vezetője az amerikai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos orosz kifogásokat sem említette meg.
Michael McFaul, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva nem zárta ki, hogy Barack Obama jövőre Oroszországba látogat.

CímkékNATO