Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva óva inti Washingtont, hogy megtámadja Szíriát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 2. 10:50

Az Egyesült Államok „közvetlen agressziója” Damaszkusszal szemben „félelmetes, földrengésszerű változásokhoz” vezetne nemcsak Szíriában, hanem a közel-keleti térségben is – jelentette ki október 1-jén, szombaton Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a TV Centr orosz televízió Joga van tudni! (Pravo znaty!) című műsorában.

A RIA Novosztyi hírügynökség ismertetése szerint Zaharova feltehetően John Kerry amerikai külügyminiszter minapi kijelentésére utalt, amikor hangsúlyozta, hogy „meg kell maradni a megállapodások medrében", és figyelmeztetett, hogy milyen következményekkel járna az Egyesült Államok szíriai rezsimmel és hadsereggel szembeni agresszív megnyilvánulása.

Az orosz külügyi szóvivő szerint a szíriai rezsim leváltása nem egyszerűen hatalmi-politikai vákuumot hozna létre. Azt azonnal a legkülönbözőbb terrorista csoportok töltenék be, amelyekkel „nem lehetne mit kezdeni".

Zaharova szerint ráadásul a helyzetet súlyosbítja az „iraki forgatókönyv". Kifejtette: „tudjuk, hogy az iraki hadsereg szolgált az Iszlám Állam (terrorszervezet) alapjául, és minden, amivel a térségben a(z Egyesült Államok vezette nemzetközi) koalíció és Oroszország harcol, onnan származik".

Ezzel vélhetően arra utalt a szóvivő, hogy Irak amerikai lerohanása után feloszlatták Szaddam Huszein hadseregét, amelynek tagjai nagy számban csatlakoztak az akkor még az al-Kaida égisze alatt működő fegyveres csoportokhoz.

John Kerry csütörtökön jelezte, hogy Washington a szíriai tűzszünet felélesztése céljából Moszkvával folytatott tárgyalások felfüggesztésének határán áll. „A párbeszéd felfüggesztésének határán állunk, mivel értelmetlen itt ülni és komolyan venni bizonyos dolgokat olyan bombázások tükrében, mint amilyenek jelenleg is zajlanak. Ez egy olyan pillanat, ahol más alternatívák után kell néznünk" – mutatott rá Kerry.

Az amerikai–orosz megállapodáson nyugvó legutóbbi szíriai tűzszünet alig egy hétig tartott. A szíriai hadsereg a múlt héten mondta fel a fegyvernyugvást, és napokkal később nagyszabású légi, később pedig szárazföldi offenzívát indított Aleppó teljes bevételére.

Az Egyesült Államok és Oroszország azóta sem tud megállapodni arról, hogy miként lehetne helyreállítani az összeomlott tűzszünetet, mi több, a két nagyhatalom egyre élesebben bírálja egymást a szíriai helyzettel összefüggésben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a minap kijelentette: Oroszországnak egyre több oka van azt feltételezni, hogy „a kezdetektől (az Egyesült Államok) tervei között szerepelt az an-Nuszra megkímélése, arra az esetre, ha elérkezettnek látják az időt a rezsim leváltására, és életbe léptetik a B-tervet".