Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva: senkinek sem használ a NATO döntése az együttműködés felfüggesztéséről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 2. 15:55

A NATO döntése az Oroszországgal folytatott együttműködés befagyasztásáról egyik félnek sem használ – hangoztatta április 2-ai, szerdai nyilatkozatában az orosz külügyminisztérium.

„A NATO külügyminiszteri tanácsának döntése az Oroszországgal folytatott polgári és katonai együttműködés leállításáról »déja vu« érzéseket kelt. A nyilatkozat szövege leginkább a hidegháborús korszak verbális kirohanásaira emlékeztet" – áll az Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő által aláírt dokumentumban.

A külügyi nyilatkozat szerint a (Krím orosz bekebelezése miatt) meghozott intézkedés emlékeztet a 2008-as ötnapos grúz-orosz háború utáni NATO-döntésre, amelyet az észak-atlanti szövetség később saját elhatározásból felülvizsgált, felújítva együttműködését Moszkvával.

Nem nehéz elképzelni, hogy kik lesznek a nyertesei az együttműködés felfüggesztésének az európai és nemzetközi biztonságot fenyegető modern kihívások fényében, különös tekintettel olyan területekre, mint a terrorizmus és kalózkodás elleni harc, valamint a természeti és ember által előidézett katasztrófák. A nyertesek bizonyosan nem Oroszország és nem a NATO-tagállamok lesznek – állapítja meg nyilatkozatában az orosz külügyminisztérium.

Alekszej Puskov, a duma külügyi bizottságának elnöke az Interfaxnak nyilatkozva azt mondta, hogy a NATO a kommunizmus összeomlásával elveszítette létjogosultságát, és most az ukrán válság révén „friss vért szeretne pumpálni ereibe".

Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes, Oroszország NATO mellé akkreditált korábbi nagykövete Twitter-bejegyzésében áprilisi tréfához hasonlította az április elsején bejelentett intézkedést, amelynek értelmében a NATO júniusig felfüggeszti minden együttműködését Moszkvával. Alekszandr Grusko jelenlegi orosz NATO-nagykövet pedig szintén egy Twitter-bejegyzésben a hidegháborús ösztönök és retorika újjáéledésének minősítette az intézkedést, megjegyezve, hogy a jelek szerint „az adózóknak meg kell nyitniuk pénztárcájukat a hadijátékok számára".