Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva: Szíriában és Irakban civilek ezrei haltak meg az amerikai légicsapások miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 11. 11:09

Valójában ezrekre tehető az amerikai légicsapások civil áldozatainak száma Szíriában és Irakban, az Egyesült Államok ezeket a veszteségeket igyekszik a valóságosnál kisebbnek beállítani – jelentette november 10-én, csütörtökön a TASZSZ állami hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

Az orosz katonai tárca névtelenül nyilatkozó illetékese ezzel John Thomasnak, az amerikai fegyveres erők közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) szóvivőjének nyilatkozatára reagált. Thomas állítása szerint 2015 novembere és 2016 szeptembere között Szíriában és Irakban amerikai légicsapások következtében 64 ember halt meg és további 8 megsebesült.
A TASZSZ informátora szerint ezzel szemben több ezer szíriai és iraki halt meg amerikai légicsapások következtében.

A minisztériumi forrás közéjük sorolta azt a 62 szíriai katonát is, akik szeptemberben Deir-ez-Zórnál vesztették életüket egy koalíciós légitámadásban. Az illető által a hírügynökségnek felsorolt számos eset közül Szíriában Manbidzs elleni májusi-júniusi támadások jártak a legsúlyosabb áldozatokkal, itt 167 civil – köztük 44 gyerek – halt meg.

Irakban az orosz védelmi tárca szerint Moszul környékén veszett oda a legtöbb civil amerikai légicsapásokban, csak április 18-án több mint másfél százan.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy Moszulban, ahonnan iraki, kurd és koalíciós erők megpróbálják kiűzni az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyvereseit, tovább súlyosbodott a humanitárius katasztrófa. Szavai szerint a civil lakosság nemcsak a terroristák, hanem a koalíciós bombázás és ágyútűz elől is menekül.

Zaharova szerint a szíriai Aleppónál mintegy hatezer dzsihadista fegyveres próbálja áttörni a szíriai kormányerők által a város keleti negyedei köré vont ostromzárat. Mint mondta, a taktikai irányítást a korábban an-Nuszra Frontként ismert, ma Dzsabhat Fatah as-Sám néven működő szervezet végzi.