Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva üdvözli az amerikai Kongresszus döntését az ukrán Azov kiképzésének megtiltásáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 13. 14:27

Az orosz külügyminisztérium üdvözöli az amerikai Kongresszus döntését arról, hogy az Egyesült Államok hadserege nem nyújthat kiképzést az Azov nevű ukrán önkéntes zászlóalj tagjainak – közölte Alekszandr Lukasevics, a minisztérium szóvivője június 12-én, pénteken.

Lukasevics szerint a Kongresszusnak egy évbe tellett, hogy rájöjjön, az ukrán önkéntes zászlóalj nem más, mint „egy rakás náci", tagjai SS-jelképeket hordanak, és „megtorló erőként viselkednek". „De jobb később, mint soha" – tette hozzá a szóvivő.
A diplomata kifejtette: szerinte a következő logikus lépés az lenne, ha a Kongresszus belátná, hogy a tavalyi kijevi „államcsíny" „ugyanezeknek a fiatal náciknak a műve volt".

„Nyilvánvaló, hogy az ukrán nemzeti gárda más alakulatai sem különbek az Azovnál" – idézte Lukasevicset a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Szerinte ezek a fegyveres csoportok nőket és gyerekeket gyilkolnak, s a kérdés már csak az – mondta -, hogy Washington ezt mikor veszi észre.

A Kongresszus csütörtökön fogadta el azt a módosítást, amelynek alapján az Egyesült Államok Ukrajnába küldött deszantosai nem részesíthetik kiképzésben az Azov ukrán önkéntes alakulat tagjait. John Conyers Jr. kongresszusi tag – a módosító javaslat egyik beterjesztője – üdvözölte az egyhangúlag megszavazott döntést, s örömét fejezte ki, hogy az amerikai hadsereg nem nyújt támogatást a szerinte „visszataszító neonáci Azov zászlóaljnak".

Hírforrások a Kijev-párti önkéntes zászlóaljat „nyíltan fasisztának" írták le. A Reuters angol hírügynökség szerint az Azov az Ukrán Hazafi nevű félkatonai szervezetből jött létre, amely a fehér hatalom, a faji tisztaság, a tekintélyelvű kormány és a központosított nemzetgazdaság fontosságát hangoztatta.