Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszul elfoglalása még nem jelent végleges győzelmet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 9. 20:35

Az Iszlám Állam iraki fellegvárának számító Moszul bevételével nem lesz vége a harcnak, a terrorszervezet azután is fenyegetést jelent majd – közölte a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozón Stephen Townsend altábornagy, az IÁ ellen harcoló nemzetközi koalíció amerikai parancsnoka. 

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában a tábornok leszögezte: az iraki erők és szövetségeseik remélt moszuli győzelme nem azt jelenti, hogy a terrorszervezet felett is diadalmaskodnak.

Kifejtette: míg a város bevétele még egy jó néhány hétig, talán két hónapig is el fog tartani, a terrorszervezet elleni harcnak azonban nem lesz vége. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatását élvező erőknek meg kell tisztítaniuk a Moszultól nyugati irányban, a város és a szíriai határ között fekvő területet, és újra ellenőrzés alá kell vonniuk a határt – fogalmazott Townsend.

„Kemény harcok lesznek Moszul után is"

– mondta.

Az altábornagy annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a terrorszervezet fegyveresei előbb-utóbb ráébrednek, fizikai értelemben elveszítik az úgynevezett „kalifátusukat". Ezért változtatni fognak a taktikájukon,

egyfajta „virtuális kalifátussá" alakulnak, amely továbbra is fenyegetést jelent.

Az Iszlám Állam egy fegyveres lázadássá fog zülleni Irak és Szíria területén – fejtette ki jóslatát Townsend.

A szervezet jelentette terrorfenyegetésről szólva Townsend közölte: „amíg csak létezik, az Iszlám Állam támadásokat fog tervezni a Nyugat ellen. Meglátása szerint az a legjobb módja annak, hogy a szervezet jelentette fenyegetést csökkentsék, az, hogy „kirugdossuk őket" Moszulból és Rakkából, és „a sivatagba űzzük őket".

A közelmúlt rámutatott arra, hogy egy adott fegyveres csoport felszámolása egy másik felemelkedéséhez vezethet, ezért

Townsend szerint a koalíció tagországainak jelen kell maradniuk Irakban.

Mint mondta, az iraki al-Kaidából jött létre az Iszlám Állam, a jövőben viszont meg kell akadályozni, hogy a legyőzött Iszlám Államból valami más nőjön ki.

A terrorszervezet de facto szíriai fellegváráról szólva Townsend azt mondta, hogy a moszuli offenzívához képest Rakka felszabadítása jóval időigényesebb lesz. Ezt azzal magyarázta, hogy míg Irakban a kormány és a hadsereg küzd Moszul bevételéért, Szíriában a terrorellenes koalíció kisebb, helyi kurd és arab fegyveres csoportokra támaszkodik. „Szíriában egy polgárháború mellett helyi partnerekkel próbálunk harcolni az Iszlám Állammal, mindenféle külső behatással" – mondta.