Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy-Britannia fegyverekkel segíti az iraki kurdokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 10. 17:51

A brit kormány nehéz gépfegyverekkel és lőszerrel támogatja az észak-iraki kurdok harcát az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet ellen – jelentette be szeptember 9-én, kedden Londonban Michael Fallon védelmi miniszter.

Az 1,6 millió font (2 millió euró) értékű fegyverszállítmány a tervek szerint már szerdán megérkezik Irakba. A szállítási költségek mintegy 475 ezer fontot tesznek ki.

„A kurd erők még mindig lényegesen gyengébben felszereltek, mint az IÁ, és mi segítünk nekik, hogy meg tudják védeni magukat, az állampolgárokat, és meg tudják állítani az IÁ előnyomulását" – közölte a tárcavezető a londoni parlamentnek elküldött közleményében.

Nagy-Britannia eddig humanitárius segélyszállítmányokat és csak harmadik országokból származó fegyvereket küldött Irakba.

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden diplomáciai offenzívát kezd a Közel-Keleten, melynek célja egy széles koalíció létrehozása az Iszlám Állam ellen Irakban, ahol a nemzeti egységkormány megalakulása reményt nyújt a politikai válságból való kilábalásra.

Franciaország, amely már fegyverekkel támogatja az iraki kurd harcosokat, a pesmergákat, kedden bejelentette, hogy a következő napokban 18 tonna segélyszállítmányt indít Irakba.