Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy hadgyakorlatot kezdtek húszi fegyveresek a szaúdi határnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 13. 14:43

Nagyszabású hadgyakorlatba kezdtek síita húszi lázadók ezrei Jemenben, a szaúdi határ közelében – közölték helyi törzsi források március 12-én, csütörtökön. Az északi al-Buka térségben tartott gyakorlaton a jemeni hadseregtől zsákmányolt fegyvereket használnak.

Eközben a többségében szunniták lakta, Jemen középső részén fekvő Bajda városában ezrek özönlötték el az utcákat, hogy tiltakozzanak a húszik uralma ellen. A síita lázadók könnygázt vetettek be és a levegőbe lőttek a tömeg szétoszlatására. Az akcióban egy ember meghalt, heten pedig megsebesültek.

Ugyancsak csütörtökön a Világbank bejelentette, felfüggeszti tevékenységét az Ádeni-öböl menti országban. Előzőleg több nemzetközi szervezet, nyugati és arab ország nagykövetsége zárta már be képviseletét a jemeni fővárosban, Szanaában.

Miközben Oroszország, Kína, Irán és Omán továbbra is a jemeni fővárosban működteti diplomáciai képviseletét, Szaúd-Arábia, Kuvait, az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein Ádenbe költöztette át nagykövetségét. Katar nemrég ugyancsak tudatta, hogy a dél-jemeni városba helyezi át diplomatáit.

Jemenben hatalmi válság alakult ki a Nyugat támogatását bíró Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök és az Irán által támogatott síita lázadók között, akik mostanra gyakorlatilag átvették az ország irányítását. A lázadókat Szaúd-Arábia terroristákként tartja számon.

A jemeni fővárost tavaly szeptemberben megszálló lázadók a múlt hónapban lemondásra kényszerítették Hádit és kormányát, majd feloszlatták a parlamentet, és teljes egészében átvették a hatalmat. Hádi február 21-én a déli Ádenbe menekült, ahol visszavonta korábbi lemondását, és új hatalmi bázist alakított ki.

Az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) a jemeni válság rendezését célzó tárgyalásain a húszik is részt vehetnek a Hádi elnök által támasztott feltételek betartásával – mondta csütörtökön a GCC ülése után a katari diplomácia vezetője. A tárgyalások időpontját egyelőre nem tűzték ki, helyszíne a GCC székhelye, vagyis Rijád lesz.