Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszabású hadgyakorlat kezdődött Észak-Izraelben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. szeptember 6. 14:43

Nagyszabású hadgyakorlat vette kezdetét Izrael északi részén, a libanoni határ közelében, ahol csaknem húsz éve nem volt hasonló katonai művelet – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szeptember 5-én, kedden.

A gyakorlat forgatókönyve szerint a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet elfoglalt egy települést a határ közelében, de a hadsereg feltartóztatja és visszaszorítja az iszlamistákat Dél-Libanonba. Több tízezer sorkatona és tartalékos, valamint több tucat harci repülőgép, helikopter és hadihajó vesz részt a hadgyakorlaton, amelyen a civilek evakuálását és a telefonos kémkedés kiküszöbölését is gyakorolják.

A hadgyakorlat hétfőn kezdődött, és tizenegy napig tart, és a szimulációban ellenőrzik az ország többszintű, kis, közepes, és nagy hatótávolságú rakéták elleni védelmi rendszereit is.
Utoljára 1998-ban tartottak hasonló léptékű hadgyakorlatot az izraeli hadseregben, amit akkor Meir Dagan tábornok, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad későbbi főnöke vezetett.

A jelenlegi hadgyakorlatot a 2016-ban márciusában elhunyt Dagan emlékére héberül „or hadagan"-nak, magyarul Dagan fényének nevezték el.
Az Irán támogatását élvező Hezbollah izraeli becslések szerint több mint százezer rakétával és több ezer harcossal rendelkezik Libanon déli részén, és az izraeli hadsereg a síita szervezetet tekinti a jelenlegi legnagyobb közvetlen fenyegetésnek.