Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-főtitkár: A katonai szövetség tovább erősíti védelmi és reagálási képességeit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. november 9. 12:00

A NATO-tagországok védelmi miniszterei brüsszeli tanácskozásukon támogatták két új parancsnokság létrehozását, amelyek Észak-Amerika és Európa között biztosítják a csapatok és katonai eszközök utánpótlását és európai mozgathatóságát – közölte Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára november 8-án, szerdán.

Stoltenberg a kétnapos miniszteri találkozó első napját követően tartott sajtóértekezletén elmondta: a képességfejlesztés által javul a NATO és a szövetségesek kommunikációs képessége, gyors és hatékony reagálása egy esetleges szükséghelyzet esetén.
„Egységes parancsnoki struktúrára van szükség annak biztosítására, hogy a megfelelő erők, a megfelelő felszerelés, a megfelelő időben, a megfelelő helyen legyenek" – fogalmazott.

A hatékony katonai mobilitáshoz a katonaság és a védelmi minisztériumok tevékenységei mellett a tagországok részéről átfogó kormányzati megközelítésre van szükség a belügyi, pénzügyi és közlekedési tárcák bevonásával – emelte ki. A sikeréhez szoros együttműködésre van szükség az Európai Unióval is az információk megosztásának szabályozása, valamint a polgári infrastruktúrával kapcsolatos feladatok terén is.

Stoltenberg arra hívta fel a figyelmet, hogy a katonai szövetség az eddiginél nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a nem hagyományos hadviselés jelentette fenyegetésekre, hogy a kibertérben jelentkező támadásokra is hasonlóan hatékony válaszokat tudjon adni, mint a szárazföldön, a vízen és a levegőben. Tájékoztatása szerint a miniszterek egy új, a kibertámadások kivédésére specializált központ létrehozásában egyeztek meg, amely megerősíti a globális számítógépes védekezés lehetőségeit. A kiberbiztonság ezáltal önállóan kezelt területté vált a NATO feladatai között.

Aláhúzta a katonai szövetség folytatni fogja mindazon tevékenységeit, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a szövetségeseinek területe védett legyen és polgáraik biztonságban éljenek.
A szerdai döntések a jövő év júliusára tervezett brüsszeli NATO-csúcstalálkozót készítik elő – tette hozzá a NATO-főtitkár.