Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-főtitkár: a szeparatisták veszélyeztetik a minszki megállapodást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 19. 18:16

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár február 18-án, szerdán aggodalmát fejezte ki a kelet-ukrajnai Debalceve környékén uralkodó helyzet súlyosbodása miatt, és úgy vélte, az oroszbarát szeparatisták veszélyeztetik a minszki megállapodást azzal, hogy nem tartják tiszteletben a tűzszünetet.

„Rendkívül aggódom amiatt, hogy Debalceve városában és a közelében egyre rosszabb a helyzet" – mondta Stoltenberg újságíróknak a lett fővárosban, ahol az Európai Unió védelmi minisztereinek informális ülésén vett részt. A kétnapos egyeztetésen Magyarországot Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára képviseli.

„A megegyezést fenyegeti az, hogy a szakadárok megtagadták a fegyvernyugvás tiszteletben tartását, és nem engedik be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő misszióját a térségbe" – jegyezte meg a NATO-főtitkár.

Stoltenberg rámutatott, hogy az orosz erők, a tüzérség és a légvédelmi egységek, valamint a különleges és ellenőrző egységek továbbra is aktívak Ukrajnában. Moszkva folyamatosan növelte a kelet-európai országban állomásozó orosz tankok és páncélozott járművek számát.

„Felszólítom Oroszországot, hogy a minszki megegyezéssel összhangban hagyjon fel a szeparatisták támogatásával, és vonja ki csapatait és harci eszközeit Kelet-Ukrajnából" – mondta.

Mindenesetre hozzátette, továbbra is hisz abban, hogy a minszki megállapodás a kelet-ukrajnai konfliktus politikai rendezésének a legjobb módja.

Debalceve stratégiailag fontos csomópont, félúton fekszik a két szakadár köztársaság székhelye, Donyeck és Luhanszk között. A szombat éjfélkor életbe lépett tűzszünet ellenére folytatódtak a harcok a városban és környékén, sőt

a szeparatisták fokozták a Debalceve elfoglalására tett erőfeszítéseiket. Miután a felkelők kedden benyomultak a városba és elfoglalták annak nagyobbik részét, a hónapok óta ostromlott ukrán kormányerők szerdán megkezdték csapataik többségének kivonását a városból és környékéről.

A tűzszünetről múlt csütörtökön született megállapodás Minszkben a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között. A dokumentumot a „normandiai négyek", azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a fehérorosz fővárosban párhuzamosan tartott maratoni tárgyalásaikon.