Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meg kell halnia Abdusz Szubhánnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 19. 17:48

Újabb iszlamista vezetőt ítélt halálra egy dakkai különbíróság az 1971-es bangladesi függetlenségi háború idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt. A testület közlése szerint a 79 éves Abdusz Szubhánnak, a Dzsamáat-e-Iszlámi párt egykori pabnai vezetőjének bűnlajstromán tömeggyilkosságok, népirtás és emberrablások szerepelnek.

A bűncselekményeket a Pakisztán-párti milíciák vezetőjeként követte el – jelentette a Bdnews24 című helyi napilap.

A Daily Star című bangladesi újság úgy tudja, Szubhán felelős többek között azért, hogy 1971-ben egyetlen nap alatt 400 embert mészároltak le az irányítása alá tartozó északnyugat-bangladesi körzetben, ahol ráadásul ellátta a békebizottság alelnöki tisztségét is. Az iszlamista vezető már a 16. a sorban, pártján belül pedig a 9., akit a dakkai különbíróság háborús bűnökért ítélt el. A vádlottak többségére halálbüntetést szabtak ki.

A háborús bűnökért való igazságszolgáltatás Sejk Haszina miniszterelnök választási ígéreteinek a részét képezi.

Az Avami Liga (AL) politikusa 2010-ben hívta életre a dakkai Nemzetközi Büntető Törvényszéket (ICT) azzal a szándékkal, hogy ítélkezzen azok felett, akik együttműködtek Pakisztánnal a függetlenségi háború idején. A kormány bírálói szerint azonban a testület létrehozása politikai indíttatású és a riválisok likvidálását célozza. Tavaly egy dakkai bíróság törvényen kívül helyezte a Dzsamáat-e-Iszlámi pártot, a dél-ázsiai ország legnagyobb iszlamista tömörülését.

A kilenc hónapon át tartó 1971-es háború idején – amelynek eredményeként Banglades függetlenné vált Pakisztántól – a bangladesi kormány adatai szerint hárommillióan haltak meg, mintegy kétszázezer nőn követtek el nemi erőszakot, és tízmillióan menekültek a szomszédos Indiába. Más források 300 ezer és 500 ezer közé teszik a halálos áldozatok számát. Banglades szerint pakisztáni katonák és velük kollaboráló bangladesiek felelősek a kegyetlenkedésekért.