Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy ISAF-katona halt meg Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 9. 15:33

A NATO vezette nemzetközi erők (ISAF) négy katonája halt meg június 8-án, szombaton Afganisztánban – jelentette be Kabulban az ISAF sajtószolgálata.

A jelentésben a szokásoknak megfelelően nem nevezték meg az elesettek nemzetiségét, azonban más forrásokból kiderült, három amerikai és egy olasz katona halt meg két támadásban.

Az ország keleti részén az afgán hadsereg (ANA) egyenruhájába öltözött támadó nyitott tüzet amerikai kiképzőkre. A lövöldözésben három amerikai halt meg, más részletek egyelőre nem ismeretesek.

Az ISAF soraiba férkőzött merénylők támadásaiban idén már 4 amerikai, egy brit és egy meg nem nevezett nemzetiségű tanácsadó halt meg. Tavaly közel 50 ilyen támadást követtek el az ISAF katonái ellen, akik közül több mint 60-an haltak meg így.

Eközben Rómában bejelentették, hogy a nap folyamán az ország nyugati részén megtámadták az Afganisztánban szolgálatot teljesítő olasz katonai kontingens egyik páncélozott járművekből álló menetoszlopát. A támadásban egy olasz katona meghalt, amikor a járművére robbanóeszközt hajítottak.

Olaszország négyezer fős kontingenssel csatlakozott az afganisztáni nemzetközi erőhöz, és a dpa német hírügynökség által ismertetett adatok szerint 2004 óta 53 olasz katona halt meg Afganisztánban.