Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy kanadai vadászgép érkezett Litvániába a NATO légtérellenőrző akciója keretében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 27. 16:01

Augusztus 26-án, kedden Litvániába érkezett négy kanadai FA-18-as (Hornet) vadászgép – jelentette be a litván védelmi minisztérium.

A gépeket a NATO balti légtérellenőrző akciója keretében vezényelték Litvániába. Pilótáik négy hónapos küldetést végeznek a balti országban. Még ezen a héten – a tervek szerint pénteken – további négy vadászgép érkezik a balti országba, azok F-16-os típusúak, és Portugália küldi őket a Baltikum légvédelmének erősítésére szintén a NATO szervezésében.

Mind a nyolc gép a Siauliai légi támaszponton fog állomásozni.

A három kis balti államnak – Litvániának, Lettországnak és Észtországnak – nincs megfelelő légiereje légterének szükséges védelméhez, ezért 2004 óta rotációban érkeznek támaszpontjaikra NATO-partnereiktől harci repülőgépek négy hónapos szolgálatra. Korábban mindig négy gépet állomásoztatott a NATO Litvániában, ám idén márciusban a katonai szervezet úgy döntött, hogy megerősítve misszióját nyolcra bővíti a flottát, áprilisban pedig arról is döntést hozott, hogy a szövetség további harci repülőgépeket vezényel a Tallinn melletti Amari légi támaszpontra.

A kanadai és a portugál „négyesek" lengyel és brit egységeket váltanak fel szeptember elsejétől. A szolgálatot ünnepélyes keretek között adják, illetve veszik át.