Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négyezer dzsihadistát sikerült likvidálni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 24. 16:29

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet legalább 4108 tagja halt meg Szíriában a Washington vezette nemzetközi koalíció utóbbi másfél évben végrehajtott légitámadásaiban – derült ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet március 23-i, szerdai közleményéből.

A londoni székhelyű OSDH tájékoztatása szerint a megölt szélsőségesek többsége nem szíriai nemzetiségű volt. A katonai szövetség elsősorban az ország középső részén fekvő Homsz és Hama tartományokban, valamint az északon található Aleppó, el-Haszake, Deir ez-Zór és Rakka tartományokban intézett légicsapásokat az Iszlám Állam állásai és támaszpontjai, valamint a szervezet által ellenőrzött kőolajipari létesítmények ellen.

Az OSDH beszámolt arról, hogy a meggyilkolt dzsihadisták között volt az Iszlám Állam „hadügyminisztereként" számon tartott Abu Omár as-Sísáni grúziai származású terrorista, aki egy március 4-i légicsapásban elszenvedett sebesüléseibe halt bele.

Az Egyesült Államok vezette szövetség Szíriában 2014. szeptember 23. óta hajt végre légicsapásokat, amelyek nemcsak az IÁ soraiban pusztítottak, hanem más fegyveres csoportok tagjai és a polgári lakosság körében is.

Az OSDH adatai szerint a koalíció támadásaiban legalább 380 civil, köztük 99 kiskorú és 67 nő, továbbá az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának számító an-Nuszra Front legalább 136 harcosa vesztette életét.