Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem támogatja a brit parlament a szíriai katonai beavatkozást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 30. 19:15

Philip Hammond brit védelmi miniszter szerint az Egyesült Államok esetleges szíriai katonai beavatkozását nem állítja meg az, hogy a brit parlament augusztus 29-én, csütörtök éjjel nem támogatta London részvételét egy ilyen műveletben.

A miniszter a BBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy az elutasító voksolást követően Nagy-Britannia egyelőre nem vesz részt semmilyen katonai akcióban.

Úgy vélte, az Egyesült Államok „csalódott lesz", hogy Londont nem vonhatja be, de mint mondta, nem számít arra, hogy a brit részvétel hiánya bármilyen műveletet megállítana.

A legtöbb sajtóértékelés meglepetésnek nevezte, hogy a brit képviselők – igaz, nagyon szoros szavazati aránnyal, de – a kormány határozati javaslata ellen voksoltak.

David Cameron miniszterelnök rögtön a voksolás után egyértelművé tette, hogy a kormány tiszteletben tartja a döntést, annak ellenére, hogy a szavazás nem volt kötelező érvényű a kabinetre nézve.

A kormányfő világosnak nevezte, hogy a parlament és a nép „nem akar brit katonai műveletet látni Szíriában". „Ennek megfelelően fogok cselekedni" – tette hozzá.

A képviselők órákig tartó vitát követően, 285-272 arányban szavaztak a katonai műveletet támogató javaslat ellen. Cameron a javaslat vitájában leszögezte: az esetleges katonai akció csak és kizárólag vegyi fegyverek újbóli bevetésének megakadályozására irányulhat. Számos honatya ugyanakkor – köztük kormánypártiak is – aggodalmukat hangoztatták a tervezett művelet törvényességét, kiterjedését és hatékonyságát illetően.

Hammond úgy vélte, az elutasítók véleményt egyfelől az az aggodalom határozta meg, hogy az ország széles körű konfliktusba keveredhet, másfelől az iraki háborúban való részvétel tanulságai.

Rámutatott arra is, hogy a brit parlament döntése nyomán a szíriai rezsim helyzete „kicsivel kevésbé kényelmetlenné" vált.