Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kanada nem vesz részt az esetleges szír katonai beavatkozásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 30. 20:41

Kanada bár támogatna egy nemzetközi katonai akciót Szíriával szemben, abban nem fog tevékenyen részt venni – közölte Stephen Harper kanadai kormányfő a Washingtonnal való egyeztetést követően augusztus 29-én, csütörtökön.

Harper szóbeli támogatása ellenére egyúttal kétségeinek is hangot adott az esetleges beavatkozás létjogosultságát illetően. A szíriai konfliktus elsősorban az ottani népcsoportok viszálya, amelyből a jelenlegi helyzetben nem látszik ideális és egyértelmű kiút – fogalmazott.

Kanada egyébként részt vett a két évvel ezelőtti, Moammer Kadhafi uralmának megdöntésére irányuló líbiai nemzetközi katonai beavatkozásban.

Csütörtökön világszerte erősödtek a fenntartások a Szíria ellen tervezett nyugati katonai csapással kapcsolatban, mind az Egyesült Államok, mind az eddig Washington mellett határozottan kiálló Nagy-Britannia óvatosabb hangnemet ütött meg a kérdésben.

Korábbi hírek még arról szóltak, hogy akár már csütörtökön rakéták mérhetnek csapást Bassár el-Aszad szíriai elnök erőire. Az állítólag közelgő támadást azzal indokolják, hogy a szíriai elnök csapatai vegyi fegyvereket vetettek be a felkelők ellen, amivel nyugati politikusok szerint átléptek egy határt a két és fél éve tartó, eddig mintegy 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban.