Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország csökkenti afganisztáni kontingensét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 29. 8:40

A következő 15 hónapban több mint 1300 katonával kívánja csökkenteni Németország az Afganisztánban állomásozó kontingensének nagyságát, a hadműveletek 2014-re tervezett befejezése után pedig már nem maradnának német harci egységek a közép-ázsiai országban – határozott november 28-án, szerdán a német szövetségi kormány. A döntést a parlament alsóházának (Bundestag) jóvá kell hagynia.

A német hadsereg jelenlegi afganisztáni mandátuma 2014 februárjában jár le, de azután – egészen a hadműveletek befejezéséig – még legfeljebb 3300 katonának folytatódni fog a megbízatása a Hindukusban. A német kontingens jelenleg 4600 fős.

A berlini szövetségi kormány szerdai ülésén egyúttal megerősítette azt a célt, hogy 2014 végéig vonják ki az ázsiai országból az összes német harcoló egységet. Szakértők közlése szerint a NATO vezette jelenlegi misszió 2014-re kitűzött befejezése után a Bundeswehr (szövetségi véderő) hozzávetőleg ezer katonája maradna Afganisztánban.

Az új mandátummal együtt a német kabinet elfogadta az afganisztáni fejleményekről tájékoztató szokásos évi jelentést is, amelyben a szövetségi kormány Kabultól a reformok végrehajtását és a korrupcióval szembeni határozottabb fellépést sürgeti.