Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország növelni tervezi katonai költségvetését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 18. 20:45

A német kormány azt tervezi, hogy a következő öt évben 6,2 százalékkal növeli az ország katonai költségvetését – közölték március 17-én, kedden berlini kormányzati források.

Miután Németország fél évszázad óta első ízben egyensúlyba hozta tavaly a költségvetését, a kormánynak nagyobb tere van a kiadásai növelésére. A kabinet szerdán fogja megvitatni a kérdést.

A védelmi minisztérium tervei szerint jövőre 1,2 milliárd euróval 34,2 milliárdra emelik a katonai költségvetést, 2019-re pedig mintegy 35 milliárdra. A pluszpénzt részben a fegyveres erők modernizálására fordítják, és abból finanszírozzák Németország élénkebbé váló NATO-tevékenységét is: az Oroszország és Európa között fokozódó feszültség miatt több gyakorlatot hajtanak végre mint korábban.

A NATO nehezményezi, hogy 28 tagállama közül csak három teljesíti azt a célkitűzést, hogy a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát költse fegyveres erőire. Ezek: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Görögország. A szervezet vezetői tavaly Walesben megállapodtak, hogy fokozatosan teljesíteni fogják a célt.

Németország – Európa legerősebb gazdasága – a GDP nagyjából 1,3 százalékát fordítja védelmi célokra jelenleg.