Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nigériai hadsereg majdnem mindenhonnan kiűzte a Boko Haram harcosait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 18. 21:48

A nigériai biztonsági erők három körzet kivételével az ország északkeleti részében mindenhonnan kiszorították a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet harcosait – jelentette be a hadsereg március 17-én kedden, kevesebb mint két héttel az elnökválasztás előtt.

„Még három körzet van hátra, Abadam, Kalabaldi és Gwoza, de derűlátóak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy idővel ezeket is fel fogjuk szabadítani" – közölte sajtótájékoztatóján Tobiah Minimah altábornagy, vezérkari főnök.

Mike Omeri kormányszóvivő eközben arról beszélt, hogy a hadsereg megindította a „végső támadást" a szélsőséges erők ellen. Elmondása szerint az utóbbi hetekben „fontos stratégiai sikereket" könyvelhettek el a Boko Haram elleni harcban.

A tájékoztatás szerint a terrorcsoport az év elején még egy Belgium nagyságú területen húsz körzetet uralt. Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin azonban február elején légi és szárazföldi offenzívát indított a szélsőségesek visszaszorítására. A hadjárat eddig meglehetősen eredményesnek tűnik, a hétvégén a Borno államban található Bamát is sikerült visszafoglalni a szervezettől.

A Boko Haram uralta területek felszabadítása hatalmas sikernek számít a kormány számára a közelgő választások előtt.

Goodluck Jonathan nigériai elnököt sok bírálat érte amiatt, hogy nem tesz eleget az iszlamista felkelés leverése érdekében. Riválisa, Muhammadu Buhari keményebb katonai fellépéssel kampányol. Azt egyelőre nem tudni, hogy a harctéri sikerek milyen hatással vannak az államfő népszerűségére.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.