Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőttek egy amerikai felderítő repülőgépet Szíriában?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 18. 22:51

A szíriai hadsereg állítólag lelőtt március 17-én, kedden egy amerikai felderítő repülőgépet az ország északnyugati részében. Egy amerikai illetékes – névtelenül nyilatkozva – Washingtonban megerősítette, hogy Szíriában lezuhant egy pilóta nélküli gép, de azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a drónt valóban találat érte-e.

A Sana szíriai állami hírügynökség beszámolója szerint „a szíriai légvédelem lelőtt egy ellenséges amerikai felderítő repülőgépet az észak-szíriai Latakia tartományban".

A pánarab al-Majadín televíziós csatorna azt is közölte, hogy a gép a Földközi-tenger felől jelent meg, majd amikor egy légvédelmi rakéta eltalálta, Latakia város tengeri kikötőjétől északra lezuhant.

Az amerikai közlések szerint Washington egyelőre vizsgálja, hogy pontosan mi történt a drónnal.

Amennyiben a hír beigazolódik, akkor ez az eső ilyen incidens, amióta az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció az előző nyáron légi hadjáratot indított az Irakban és Szíriában tevékenykedő, Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen.

Az Egyesült Államok vezette szövetséges erők légicsapásaikat Szíriában főképpen Aleppó és Rakka tartományra összpontosítják, ahol az Iszlám Állam jelentősebb hadállásai vannak. A nemzetközi erők ugyanakkor az ország más részében is hajtanak végre légitámadásokat az IÁ, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik ága, az an-Nuszra Front ellen.