Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu nemet mondott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 9. 22:49

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök elutasította a meghívást a Párizsban tartandó nemzetközi konferenciára, amely a békefolyamat újraindítását tűzte ki célul, ugyanakkor kifejezte hajlandóságát arra, hogy személyesen találkozzon Mahmúd Abbász palesztin elnökkel egy magántanácskozáson a francia fővárosban. 

Az izraeli kormányfő közölte Francois Hollande francia elnökkel, hogy országa nem vesz részt a párizsi csúcson, mivel az „nem járul hozzá a béke eléréséhez". Netanjáhú emellett rámutatott, hogy kész találkozni Abbásszal a francia fővárosban „közvetlen, előfeltételek nélküli tanácskozáson".

Az izraeli miniszterelnök ismételten közvetlen tárgyalásokra szólította fel Abbászt, aki viszont elutasította ezt, illetve csak azzal a feltétellel mutatkozott hajlandónak erre, ha a zsidó állam véget vet a ciszjordániai telepes építkezéseknek.

A palesztinok viszont üdvözölték a francia kezdeményezést.

Egy névtelenül nyilatkozó francia diplomata megerősítette, hogy kiküldték a hónap végén tartandó konferenciára a meghívókat, de egyéb részletet nem közölt.

Az Egyesült Államok közvetítette izraeli–palesztin béketárgyalások utolsó fordulója 2014-ben futott zátonyra.