Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Női határőröket toboroz az Egyesült Államok határőrsége

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 10. 12:08

Női határőröket toboroznak az Egyesült Államokban: a mintegy 21 ezer amerikai határőrnek ugyanis mindössze öt százaléka nő – írja az AP amerikai hírügynökség.

A régóta fennálló probléma különösen zavaró az ország délnyugati részén – Arizonában, Texasban és Kaliforniában -, ahol az október 31-én véget ért pénzügyi évben közel 120 ezer nő lépte át illegálisan a határt. Ez jelentős növekedést jelent a 2011-es pénzügyi évhez képest, amikor 43 ezer nőt állítottak elő illegális határátlépés miatt.

Miközben az illegális bevándorló nők száma emelkedik, a női határőröké változatlan marad.

„Sokan közülük nők elleni erőszak áldozatai, ők egy férfi kihallgatóval szemben bizalmatlanok" – mondta Juanita Molina, az illegális bevándorlókkal foglalkozó Border Action Network nevű jogvédő tucsoni szervezet vezetője.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint minden tíz nőből hat szexuális bántalmazás áldozatává válik határátlépés közben. Sokan megbetegszenek vagy nyomuk vész a határon átkelve.

A határőrség kutató-mentő részlegének feladata azoknak a sivatagban eltévedt vagy megsérült illegális bevándorlók felkutatása és orvosi ellátása. A tucsoni egység tagjai közül például csak egy nő van, de az egész országban is csak négy nő van a részleg tagjai között.

A 2014-es pénzügyi évben a határőrség 509 mentést hajtott végre Tucson körzetében, igaz, ez a szám jóval kevesebb, mint az elmúlt években volt.

A texasi Rio Grande Valley-i körzet számít a bevándorlás által leginkább érintett térségnek és az ezen a határszakaszon át érkezők közel 49 százaléka nő.

A hírügynökség felidézett egy tavaly nyári esetet, amikor a határ texasi szakaszán át érkezett, kísérő nélküli kiskorú gyermekek és nők egy nagy létszámú csoportja szinte megrohanta a határőröket a segítségüket kérve. Többségük közép-amerikai volt. Sokakat elengedtek azzal, hogy 15 napon belül jelentkezzenek a bevándorlási hivatalnál. Másokat egy nőknek és családoknak fenntartott befogadóközpontban helyeztek el az új-mexikói Artesiában.