Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Frontkarácsony – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. december 10. 12:31

A második világháború magyar történetének vannak feldolgozatlan területei. Így például nagyon keveset tudunk a haditudósítók munkájáról. A korabeli újságok évfolyamait még nagy könyvtárainkban sem mindenhol lelhetjük fel, az otthoni példányokat a negyvenes évek végétől ajánlatos volt megsemmisíteni.

1595984160
A 2007-ben elhunyt Karai Sándorral készült egykori interjú, illetve házi archívuma éppen ezért becses érték. Ő amatőr fotósként, majd haditudósítóként 1941-től végigfényképezte a keleti, később a magyarországi front eseményeit.

Mikor került ki a frontra?

1941. augusztus 1-jére kaptam behívót Kaposvárra, a 6. gyalogezred 2. zászlóaljához. Mivel úgynevezett elmaradt korosztályhoz tartoztam, 8 hetes póttartalékos kiképzést kaptam. Ennek letelte után azonban nem szereltek le, hanem közölték velünk, hogy megszálló csapatként kimegyünk Ukrajnába. 1941. november 3-án indultunk el, Berdicsevnél kivagoníroztunk, s innen gyalog indultunk tovább Kijev felé. Én felvételiző tisztes voltam.

Hogyan került kapcsolatba a fotózással?

Fiatalemberként szenvedélyemmé vált a fotózás, a munkanélküliségemet is ennek köszönhettem. Amikor péksegéd lettem, az első fizetésemből egy fényképezőgépet vettem, ami – mint „luxuscikk" – jó ürügyet szolgáltatott mesteremnek, hogy kitegye a szűrömet. A gépet a frontra is magammal vittem. A gázálarcot kivettem a táskából, s helyére ezt a dobozos gépet tettem be. Filmeket vittem magammal, s az úton számos felvételt készítettem.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 12-én, pénteken megjelenő számában!)