Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama az elzárkózó politikától óv

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 13. 10:49

Barack Obama amerikai elnök az elzárkózó politika kísértésétől óvott egy görög lapnak adott interjújában. Obama elnök utolsó külföldi körútjára indul kedden: először Görögországba látogat, aztán Németországot keresi fel, majd Peruban zárja körútját. 

Az athéni vizit előtt adott interjút egy görög lapnak. A Katimerini című napilap munkatársának nyilatkozva az amerikai elnök azt fejtegette: a legjobb esély a fejlődésre az, ha “nem zárkózunk önmagunkba, hanem éppen ellenkezőleg, közös értékeink hangsúlyozásával közösen dolgozunk azon, hogy politikai és gazdasági intézményeink biztonságot és jólétet biztosítsanak mindenkinek, aki megérdemli".
Obama kitért az európai integrációs folyamatra, amely szerinte a modern kor egyik legnagyobb politikai és gazdasági eredménye. Úgy vélte, hogy ez az integráció egyaránt hasznára válik az Európai Uniónak, az Egyesült Államoknak és az egész világnak.

 “Európa a legfontosabb gazdasági partnerünk" – emelte ki, és leszögezte, hogy az Egyesült Államok gazdasági érdekei “stabil Európát" kívánnak.
Kérdésre válaszolva Obama a szíriai helyzetről szólva kiemelte, hogy az Egyesült Államok továbbra is tiszteletben tartja “az emberi méltóságot".