Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama kész akár egyoldalúan is elrendelni a katonai csapást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 31. 9:34

Barack Obama amerikai elnök a brit parlament elutasító döntése és az amerikai kongresszus fokozódó nyugtalansága ellenére, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) felhatalmazása híján is kész elrendelni a Szíria elleni korlátozott katonai csapást.

A londoni parlament péntekre virradó éjjel döntött úgy, hogy nem támogatja a Szíria elleni esetleges beavatkozást.

A The New York Times, a CNN és a Dow Jones kormányzati forrásokra hivatkozó híradásai szerint noha az elnök még mindig nem hozta meg végleges döntését, a katonai akciót vélhetően azután fogják elindítani, hogy az ENSZ ellenőrei – akik a Damaszkusz környékén augusztus 21-én történt állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínét vizsgálják – elhagyják Szíriát. Az ellenőrök a tervek szerint pénteken fejezik be vizsgálatukat, és szombaton utaznak el az arab országból.

Londonban a képviselők csütörtök este órákig tartó vitát követően 285-272 arányban szavaztak a katonai műveletet támogató javaslat ellen. A parlament véleményét ebben a témában nem kötelező figyelembe venni, ugyanakkor David Cameron miniszterelnök a szavazás után azt mondta, hogy tiszteletben tartja a képviselők döntését.

A kormányfő világosnak nevezte, hogy a parlament és a nép „nem akar brit katonai műveletet látni Szíriában". „Ennek megfelelően fogok cselekedni" – tette hozzá.

Mindezt később megerősítette George Osborne pénzügyminiszter, hangsúlyozva, hogy a kormány tiszteletben fogja tartani a döntést. Hozzáfűzte: reméli, hogy az elutasító döntés nem vetíti előre Nagy-Britannia globális szerepvállalásának csökkenését.

Caitlin Hayden, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője hangsúlyozta, hogy Washington értesült a brit parlament döntéséről, továbbra is konzultálni kíván Londonnal, de Obama elnök az amerikai nép érdeke alapján fog döntést hozni a vegyi fegyverek szíriai alkalmazásával kapcsolatban.

Az Egyesült Államok mindemellett továbbra is arra törekszik, hogy összekovácsoljon egy nemzetközi koalíciót, amelynek tagjai katonailag közösen lépnének fel Szíria ellen – hangoztatta Chuck Hagel. Az amerikai védelmi miniszter manilai látogatásán tartott pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: Obamának és a washingtoni kormányzatnak az a célja, hogy bármilyen döntés szülessék is Szíria esetében, az nemzetközi együttműködéssel és erőfeszítéssel történjék.

Brüsszeli diplomáciai források ugyanakkor azt közölték, hogy a NATO 28 tagországa közül eddig legkevesebb 12 kizárta részvételét egy Szíria elleni hadműveletben, ha nem ad hozzá felhatalmazást a Biztonsági Tanács.

Németországban a lakosság többsége mellett pénteken valamennyi parlamenti párt elutasította az esetleges katonai beavatkozást Szíriában.

A német kormány szerint a Damaszkusz térségében elkövetett állítólagos vegyi támadás a nemzetközi jog megsértését jelenti, amit nem lehet annyiban hagyni. Ugyanakkor Guido Westerwelle külügyminiszter pénteki nyilatkozatásban leszögezte: a kormányhoz nem érkezett felkérés a részvételre egy esetleges intervencióhoz, és a kabinet nem is foglalkozik a kérdéssel. Berlin a katonai akció helyett azt szorgalmazza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjai állapodjanak meg a súlyos jogsértésre adandó válaszról – hangsúlyozta a liberális FDP politikusa.

Moszkva ellenez minden olyan határozatot a BT-ben, amely bármi módon lehetővé teszi erő alkalmazását Szíriában – erősítette meg pénteken Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes. A lengyel külügyminiszter Varsóban ugyanakkor azt vetette fel, hogy Oroszországnak kellene gondoskodnia a szíriai vegyifegyver-arzenál biztonságáról „Oroszország folyamatosan azt hangoztatja, hogy ellenzi a vegyi fegyverek bevetését, miközben tudjuk jól, hogy a szíriai (vegyifegyver-)arzenál a Szovjetunióból származik, szovjet technológia" – mondta Radoslaw Sikorski.

„Úgy gondolom, ha Oroszország kinyilvánítaná, hogy kész szavatolni a szíriai vegyi arzenál biztonságát, az hatással lenne a helyzetre" – hangsúlyozta a lengyel külügyminiszter.

Peking szerint a BT nem léphet, amíg a világszervezet vegyifegyver-ellenőrei nem jutnak eredményre Szíriában. Ezt Vang Ji kínai külügyminiszter mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak telefonbeszélgetésük alkalmával – jelentette a Hszinhua hírügynökség pénteken. Mielőtt a nyomozás megállapítaná, mi történt valójában, valamennyi félnek tartózkodnia kell az eredmények megelőlegezésétől és attól, hogy erőltesse a BT lépését – hangoztatta Vang.

Párizs álláspontja ugyanakkor nem változott a brit elutasítás után: továbbra is „arányos és kemény" fellépést akar Damaszkusszal szemben a múlt heti vegyifegyver-támadás miatt – közölte pénteken Francois Hollande francia elnök. A Le Monde című napilapnak nyilatkozva elmondta: nem zárja ki, hogy a Szíria elleni légicsapások szerdáig megkezdődnek. A francia parlament ülését szerdára hívták össze a szíriai helyzet áttekintésének céljából.

A Szíriában tartózkodó vegyifegyver-ellenőröknek közben már a kezükben lehetnek az első vizsgálati eredmények az arab országban elkövetett feltételezett gáztámadás helyszínén gyűjtött mintákból – mondták el az ellenőrök munkáját jól ismerő szakértők. A húszfős ellenőrcsapat – amelynek tagja többek között a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) több szakembere és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) három munkatársa – hétfő óta gyűjt mintákat Szíriában, a Damaszkusz peremén végrehajtott állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínén.