Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama támogatja Izrael önvédelmi jogát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 19. 7:35

Az amerikai elnök „teljes mértékben támogatja”, hogy Izrael érvényesítse önvédelmi jogát, egyúttal azt akarja, hogy a békefolyamat érdekében érjen véget a tűzpárbaj a Gázai övezetnél.

Barack Obama erről ázsiai útjának kezdetén, november 18-án vasárnap Bangkokban beszélt egy sajtótájékoztatón. „A világon nincs olyan ország, amely eltűrné, hogy rakéták hulljanak állampolgáraira a határon túlról. Teljes mértékben támogatjuk Izrael jogát, hogy megvédje magát. A konfliktus megoldása azzal kezdődik, hogy nem lövik rakétákkal Izrael területét" – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy támogatna-e egy izraeli szárazföldi hadműveletet az övezet ellen, azt válaszolta, hogy ezt „jobb lenne elkerülni".

Az izraeli ellenlépések kiterjesztésének lehetőségéről Benjámin Netanjahu miniszterelnök beszélt.

Obama szerint Izrael jogosan várja el, hogy ne lőjenek ki rá rakétákat. Ha ezt el lehet érni a katonai tevékenység fokozása nélkül, az előnyösebb lenne nemcsak a Gázai övezet népe számára, hanem Izrael számára is, mert Gázában az izraeli katonák sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve – mondta. Figyelmeztetett, hogy a szárazföldi csapatok bevetése növelheti a veszteségeket, és alááshatja a békefolyamat minden reményét.

Az amerikai elnök azt is közölte, rendszeres kapcsolatban áll egyiptomi és török vezetőkkel, hogy megszerezze támogatásukat a palesztin rakétasorozatok leállítását célzó erőfeszítésekhez.