Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: Washington megakadályozza az iráni atombomba létrejöttét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 16. 8:16

Az Egyesült Államok megfelelő eszközökkel rendelkezik ahhoz, hogy megakadályozza Iránt az atomfegyver kifejlesztésében, és minden megoldást napirenden tart – közölte Barack Obama március 14-én, csütörtökön.

„Úgy véljük, Iránnak alig több mint egy évre van szüksége atomfegyvere kifejlesztéséhez, de természetesen nem fogunk várni az utolsó pillanatig" – mondta az amerikai elnök egy héttel izraeli látogatása előtt az izraeli kettes csatornának adott interjúban.

„Amikor kikérem «Bibi» (Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő) véleményét, mint ahogyan az elmúlt években is tettem a téma kapcsán, ugyanaz lesz az üzenetem, mint korábban: ha diplomáciai úton meg tudjuk oldani, az tartósabb megoldás lesz" – mondta az Egyesült Államok elnöke.

„Ellenkező esetben továbbra is napirenden tartunk minden megoldást" – tette hozzá Obama.

„Célunk, hogy Iránnak ne legyen atomfegyvere, amellyel Izraelt fenyegethetné vagy fegyverkezési versenyt indíthatna el a térségben, mivel a térség így rendkívül veszélyessé válna egy olyan időszakban, amikor amúgy is sok minden történik itt" – mutatott rá az elnök.

Az iráni atomprogram várhatóan az egyik legfontosabb kérdés lesz Obama elnökségének első, március 20-án kezdődő izraeli látogatása alatt.

Izrael több alkalommal is azzal fenyegetőzött, hogy az atombomba előállítását megelőzendő katonai csapást mér Iránra, míg az Egyesült Államok szerint több időt kell hagyni, hogy a diplomácia és a gazdasági szankciók megtegyék a magukét.

Obama arról is beszélt az izraeli kettes csatornának, hogy egyelőre nem áll szándékában szabadon engedni Jonathan Pollard amerikai hírszerzési elemzőt, aki 25 éve ül börtönben a zsidó államnak való kémkedés miatt, és akinek számára sajtóértesülések szerint Netanjahu kormányfő levélben kért tőle kegyelmet.