Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öcalan békére szólított

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 23. 14:36

Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd lázadóvezér szombaton ismét arra kérte fegyvereseit, hogy a török állammal folyó béketárgyalások részeként szüntessék be az 1984 óta tartó lázadást, és rendezzenek kongresszust, amelyen meghoznák a „történelmi jelentőségű döntést” a fegyveres harc befejezéséről.

Öcalan béketervét, amely véget vetne a több mint három évtizede tartó fegyveres konfliktusnak, szombaton, a kurd újév alkalmából hozták nyilvánosságra. Legalább 200 ezer ünneplő kurd előtt fel is olvasták azt a délkelet-törökországi Diyarbakirban az újév alkalmából rendezett ünnepségen.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetője azt kérte mozgalma tagjaitól, hogy „kezdjenek egy új korszakot, dolgozzanak ki egy új politikai és társadalmi stratégiát", egy „új demokratikus alkotmányt, amely figyelembe veszi az állampolgárok szabadságát és egyenlőségét".

Öcalan már egy előző, február 28-i felhívásában is egy rendkívüli kongresszus megrendezését kérte, amelyen hivatalosan bejelentenék a fegyveres harc végét.

„Negyvenéves mozgalmunk fájdalmas küzdelme nem volt hiábavaló, de mostanra fenntarthatatlanná vált" – mutatott rá a lázadóvezér üzenetében, amelyet Sirri Sureyya Önder, az ankarai parlament egyik kurd nemzetiségű képviselője olvasott fel. A képviselőnek Öcalan csütörtökön a börtönben adta át a béketervet tartalmazó dokumentumot.

Ankara és a kurd lázadók 2012-ben kezdtek el tárgyalni.

Öcalan, akit 1999-ben börtönöztek be terrorizmus vádjával, 2013-ban tűzszünetet hirdetett, és arra utasította a PKK-t, hogy vonuljanak vissza észak-iraki bázisaikra. A kurdok azonban néhány hónap eltelte után megálltak a visszavonulásban, mert azzal vádolták a török vezetést, hogy lépéseikért cserébe nem tesz semmit. A tűzszünet gyakorlatilag tart, noha szórványosan vannak összecsapások.