Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Offenzívát indít az An-Nuszra Front

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 16. 21:24

Offenzívát indít az An-Nuszra Front Szíriában ott, ahol Oroszország és a szíriai kormányzat kivonja erőit – mondta március 15-én, kedden az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágának számító szélsőséges szervezet egyik parancsnoka az AFP hírügynökségnek.

„Világos, hogy az oroszok vereséget szenvedtek, és a következő negyvennyolc órában az An-Nuszra Front offenzívát indít Szíriában" – mondta. Hozzátette, hogy „az oroszok azért vonták ki erőiket, mert támogatták a rezsimet, amely képtelennek bizonyult az elfoglalt területek megtartására".

A tavaly szeptember 30-án kezdődött orosz légi hadműveletek következtében sok területet elveszített az An-Nuszra és más iszlamista csoportok a nyugat-szíriai Latakia és a szomszédos Aleppó tartományban. Az iszlamista szervezet nyilatkozó parancsnoka emlékeztetett, hogy az An-Nuszrára nem vonatkozik az orosz–amerikai megállapodáson nyugvó tűzszünet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn rendelte el, hogy keddtől kezdjék meg a Szíriában harcoló orosz katonai egységek fő részének kivonását. A művelet, melynek ütemezését nem hozták nyilvánosságra, nem érinti a Latakia tartománybeli Hmejmimben lévő orosz légi bázist és a tartuszi kikötőben működő orosz haditengerészeti létesítmény tevékenységét. Putyin szerint az öt és fél hónapja megkezdett orosz katonai beavatkozás összességében teljesítette a kitűzött célokat, és a hátramaradó erők feladata a tűzszünet betartásának ellenőrzése lesz.

A szíriai orosz kontingens létszámáról, a csapatkivonás útvonaláról és az orosz erők által elszenvedett veszteségekről nem hangzott el hivatalos tájékoztatás.

Viktor Bondarev, az orosz légierő főparancsnoka a fegyveres erők részleges kivonása kapcsán közölte: „munkánknak köszönhetően a nemzetközi terrorizmus súlyos veszteségeket szenvedett, a szíriai terrorcsoportok felszámolásának végrehajtására elegendő a szíriai hadsereg, a koalíció és az ellenzék ereje". Bondarev emellett üdvözölte a pilótákat, és gratulált nekik a katonai feladatok sikeres teljesítéséhez.

Nyikolaj Pankov orosz védelmi miniszterhelyettes a hmejmimi bázison a részleges csapatkivonás alkalmából megtartott ünnepségen kijelentette, hogy az orosz légierő folytatja csapásait az Iszlám Állam és más terrorszervezetek ellen.

A Hezbollah libanoni síita szervezethez közelálló Al-Manar hírtelevízió kedden arról számolt be, hogy a szíriai kormánycsapatok az orosz légierő támogatásával előrenyomultak az Iszlám Állam kezén lévő Palmüra város irányába.

A tűzszünetnek a szíriai ellenségeskedés leállítása mellett a másik célja a humanitárius segélyek eljuttatása az ostromlott városokba. Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodájának (OCHA) szóvivője közölte, hogy biztonsági okokból nem sikerült hétfőn életmentő segélyeket eljuttatni az ostromgyűrűbe zárt Madájába, Kefrajába, Fúába és Zabadániba. Az ENSZ segélykonvojai csütörtökön újra próbát tesznek szállítmányaik célba juttatására. Laerke hozzátette, hogy szerdán a Damaszkusztól észak-keletre fekvő Blúdán városba indítanak egy másik konvojt.

Ahmad Favzi ENSZ-szóvivő közölte, csütörtökön találkozik Genfben a nagyhatalmakat és a térségbeli országokat tömörítő humanitárius munkacsoporttal, hogy megvitassák, miként lehetne sikeresebben eljuttatni a több mint négymillió elszigetelt civilhez a segélyeket.