Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olajtermelő telepet támadtak meg a szélsőségesek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 30. 21:23

Állami tulajdonban lévő olajkitermelő telepet támadtak meg az Iszlám Állam fegyveresei. A dzsihádistáknak sikerült elfoglalni a telep egy részét.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyveresei megtámadtak egy kőolaj-kitermelő telepet a közép-szíriai Homsz városban, és megölték az állami tulajdonban lévő üzem legalább harminc őrét – jelentette október 29-én az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) civil szervezet.

Az IÁ harcosai kedd reggel támadták meg a telepet, és éjszakába nyúló harcban elfoglalták egy részét – közölte a londoni székhelyű OSDH igazgatója, aki szerint a támadók is veszítettek embert, de azt nem tudta megmondani, hogy hányat.

Az IÁ már egyszer, júliusban elfoglalta az olajmezőt, és akkor 270, más forrás szerint 350 szíriai katonát, milicistát, őrt és olajipari alkalmazottat ölt meg, többségüket kivégezte. A szíriai hadsereg még abban a hónapban visszafoglalta az üzemet.

Az IÁ-nak már több olaj- és gázmező van a birtokában mind Szíriában, mind Irakban, amelyekből jelentős bevétele származik. Az Egyesült Államok ezért “a világ legjobban finanszírozott terrorista szervezeteként" jellemezte az IÁ-t. Egy washingtoni becslés szerint a szervezetnek június közepe óta naponta egymillió dollár bevételt hozott a feketepiacon eladott olaj.