Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz-szlovén megemlékezés a nagy háborúról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 9. 10:42

Az egykori első világháborús frontvonalon avatott fel közös emléktáblát Giorgio Napolitano olasz és Borut Pahor szlovén államfő július 7-én, hétfőn az olasz Gorizia és a szlovén Nova Gorica fölötti hegyekben. Az olasz és a szlovén államfő az itáliai Goriziának az Európai Unióról elnevezett főterén találkozott egymással, ahol hatszáz gyerek várta őket Gorizia és a vele szomszédos Nova Gorica városából.

Napolitano és Pahor együtt sétált át az egykori olasz-szlovén határon Nova Goricába. Innen a város feletti hegyekben levő Monte Santo – Sveta Gorába mentek, amely 1921 és 1947 között az olasz oldalon volt, ma pedig Szlovéniához tartozik.
Egykor itt húzódott az első világháborús frontvonal. A két elnök közös emléktáblát avatott fel az itt elesett katonák emlékére. Giorgio Napolitano és Borut Pahor leült az emléktáblánál álló úgynevezett békepadra is. Az olasz és a szlovén államfő sokáig ült csendben egymás mellett az egykori háborús helyszínen.
“A XX. században az Olaszország, Ausztria és Szlovénia közötti határon kétszer is hadseregek vonultak át. Katonáik gyakran testközeli harcban küzdöttek egymással. A háború már a múlté, de a béke nem csak azt jelenti, hogy nincs háború, hanem együttműködést, közös erőfeszítést, szolidaritást is jelent" – hangoztatta a táblaavatáson mondott beszédében Napolitano. A 89 éves olasz államfő hozzátette: az Európai Unióban változásra van szükség, de “bűn lenne megkérdőjelezni Európa egységét".

Az első világháborús megemlékezések jegyében vasárnap este a Friuli Venezia Giuliában levő Redipugliában, ahol százezer első világháborús katona nyugszik, Riccardo Muti olasz karmester Giuseppe Verdi Requiem miséjét vezényelte. A koncerten az olasz, osztrák, szlovén és horvát államfő is részt vett.