Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet a muzulmán ünnep idején

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 27. 15:07

Legkevesebb 41 halottja és mintegy hetven sebesültje van egy támadásnak, amelyet öngyilkos merénylő hajtott végre az Afganisztán északi részén fekvő Maimana tartományi székvárosban egy mecsetnél az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep idején tartott október 26-ai, pénteki imán.

Farjáb tartomány helyettes kormányzója azt közölte, hogy a robbantást a település központi mecsetjénél, a pénteki ima végét követően hajtották végre. A halálos áldozatok között 15 rendőr is van.

Lal Mohamed Ahmadzai, a helyi rendőrség szóvivője arról számolt be, hogy a merénylő akkor hozta működésbe a testére szerelt robbanószerkezetet, amikor a hívők az ünnep alkalmából köszöntötték egymást.

Egyelőre nem tudni, hogy a tartományi rendőrfőnök volt-e a merénylet célpontja, aki egyébként túlélte a robbantást.
A szóvivő szerint a robbanás akkor történt, amikor a rendfőnök beszállt járművébe. Elképzelhető az is, hogy támadó a biztonságiakat vette célba.

A merényletet azután követték el, hogy Hamid Karzai afgán államfő felszólította a tálib felkelőket, „szüntessék be az afgánok gyilkolását". Az áldozati ünnep alkalmából mondott beszédében a szélsőségesektől azt követelte, hogy hagyjanak fel a mecsetek, kórházak és iskolák elleni támadásokkal.