Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merényletben meghalt az iraki hírszerző iskola igazgatója

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 17. 19:40

Öngyilkos merényletben meghalt Irakban a helyi védelmi minisztérium hírszerző iskolájának az igazgatója és három testőre. A február 16-i, szombati merénylet a szíriai határ közelében fekvő Tell-Áfár településen történt.

Két öngyilkos merénylő vett részt az Avni Ali tábornok jól őrzött otthona elleni támadásban. Egyikőjüket lelőtték az őrök, később azonban, amikor a tábornok testőreivel együtt kijött az épületből, egy másik öngyilkos merénylő közelítette meg őket, és felrobbantotta magát.

Egy másik támadásban, a fővárostól, Bagdadtól 170 kilométerre északra egy bírót ölt meg az autójára szerelt robbanószerkezet. A jogász – ellentétben a korábbi hasonló támadások célpontjainak többségével – nem a többségi síita, hanem a kisebbségi szunnita népcsoport tagja volt.

A terrorizmusellenes ügyekben eljáró hivatalnok régóta kapott fenyegetéseket. Tavaly elrabolták a fiát, és hírek szerint csak 150 ezer dollár váltságdíj fejében engedték el.

Szintén Észak-Irakban, Moszulban a hadsereg egy főhadnagya halt meg pokolgépes merényletben.

Irakban egy ideje megint szinte naponta követnek el robbantásos merényleteket, feltételezések szerint szunnita lázadók, akiknek vezetői olyan emberek, akik a Szaddám Huszein-féle, 2003-ban megdöntött rendszer fennállása idején a fegyveres és biztonsági szolgálatoknál voltak vezető beosztásban.