Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merényletek és tűzharc a jemeni védelmi minisztériumnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 5. 21:28

Legalább negyven ember halálát okozta az a kettős öngyilkos merénylet és több tűzpárbaj, amelyet december 5-én, csütörtökön követtek el, illetve idéztek elő a jemeni védelmi minisztérium egyik bejáratánál és a komplexum területén – közölték meg nem nevezett tisztségviselők.

A támadásnak, amelyet autóba rejtett pokolgépekkel és gépfegyverekkel hajtottak végre, legalább negyven sebesültje is van. Az egyik autót a komplexum bejárata előtt robbantotta fel a vezetője, a másik merénylő pedig személygépkocsijával a robbanás után behajtott a kapun, és belül robbantotta fel magát. Ezután a többi, katonaruhás támadó behatolt a komplexum területére, berontottak három épületbe, köztük a kórházba, s ezekben tűzharcba bocsátkoztak a biztonsági erőkkel.

A halottak és a sebesültek között vannak támadók, a biztonsági erők tagjai és katonák is, mintegy fele-fele arányban.

A támadók a bejutáshoz kihasználták az épület védelmének azokat a gyengeségeit, amelyek az ott folyó építkezésből adódnak – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a legtöbb támadót megölték vagy megsebesítették, és a hatóságok már urai a helyzetnek.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi csoportja az utóbbi két évben rendszeresen követett el merényleteket katonák, a biztonsági erők tagjai, kormánytisztviselők és különböző hivatalok ellen.